Hogyan segíthetnék dadogós kolléganőmnek?
Van egy új kollegina a cégnél, akit pont mellém osztottak be, hogy tanítsam be. Szorgalmas és jól dolgozik, viszont hihetetlenül durván dadog.
Engem ez nem zavarna, én a munkastílusáért máris szeretem a lányt, viszont látom, hogy ő iszonyatosan zavarban van.
Az látszik rajta, hogy nagyon szorongós típus, állandóan ökölbe szorítja a kezét, a ruháját markolássza, ideges. Nem tudom, hogy a szorongás miatt dadog-e vagy a dadogás miatt szorong-e, de mindegy is, szeretnék rajta segíteni.
Ijeszd meg, kiabálj rá hirtelen hogy: SAVANYÚCUKOR!
Nem, ne csinálj semmit, ne mond ki helyette a szavakat, csak tevölegesen biztasd (magyarul bólints/bólogass hogy te bár tudod mit fog mondani) ezzel múlik a feszültség és ki tudja mondani.
Ne végy tudomást a dadogásról akkor mikor épp a közepén van, de nyugodt pillanatban kibeszélheted vele (már ha el tudja mondani:D bocs) pl. hogy éneklés közben is dadog e, vagy milyen müvelet alatt nem jön elő, stb. Ha érdeklödsz akkor megbizik benned és kevésbé fog - melletted -dadogni.
Jó csaj? Vörös esetleg?
Egyébként a dadogás teljes mértékben gyógyítható.
Semmit azonkívül (vagy semmit, ha már ezt igen) hogy ezt meg is mondod neki:
"Szorgalmas és jól dolgozik, a munkastílusáért máris szeretem a lányt."
A szorongást, dadogást ne említsd neki semmilyen formában, azzal mindenhogy csak növeled az ilyen frusztrációt, ha bármilyen formában is emlékezteted rá.
Ennyi.
Azért szerencsés hogy ilyen munkatársa van!
:)
Köszönöm a tanácsokat.
Igazából jó helyre került a leányzó, mert nálunk jó a közösség, nagyon odafigyelünk egymásra, csak hát bevallom - tudom szégyen - nem igazán tudom, hogyan kezeljem ezt a helyzetet és hogyan könnyíthetném meg a beilleszkedését.
1. válaszoló: miből gondolod, hogy vörös? ;)
2.-3. válaszoló: rendben, megpróbálom kicsit erősíteni az önbizalmát. Bár nálunk nem szokás dicsérni nyíltan az újakat, mert akkor nagyon elengedik magukat, de nála lehet, hogy pont ez lesz a jó. :)
Nekem is volt egy ilyen ismerősöm, nyelvtanfolyamon ismerkedtünk meg. Sok ember előtt, ráadásul egy idegen nyelven is kellett beszélnie, persze, hogy zavarban volt. Volt egy másik lány is, folyton közbe vágott, kijavította, elmondott helyette mindent. Érdekes módon, amikor nem volt ott a másik lány, és mindenki figyelmesen kivárta, hogy kinyögje a mondandóját, sokkal kevésbé dadogott, mint előtte.
Az a lényeg, hogy nem szabad mutatni, hogy zavar a dolog, vagy unod. Szépen ki kell várni amíg kinyögi. Ha kedves is vagy vele, és elkezd bízni benned(ahogy írtad nagyon szorongós, biztos fél, h mit gondolsz róla) elfogja hagyni, vagy szelídül a dadogása.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!