Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Szokások, etikett » Miért van az, hogy ateisták a...

Miért van az, hogy ateisták a Karácsonyt szeretik, de a Húsvétot utálják?

Figyelt kérdés
2011. ápr. 18. 11:06
1 2 3
 11/30 anonim ***** válasza:
100%

Húsvétkor is karácsonykor is voltak pogány ünnepek, eleve azért kerültek ezekre az időpontokra a nagy keresztény ünnepek, mert a pogány hagyományok túl erősek voltak, igazodniuk kellett hozzá. Ne magyarázzuk már bele, hogy ez volt előbb, mert nem igaz.

A keresztény húsvét eredete egyébként is a zsidó pészach, ami az egyiptomi rabságból való menekülés ünnepe volt.

A pogány ünnepek főleg termékenységünnepek és az élet újjászületésének ünnepei voltak. A germán nyelvekben a Húsvét név eleve a germán termékenységistennő nevéből ered.

2011. ápr. 19. 23:36
 12/30 anonim ***** válasza:
*pészah
2011. ápr. 19. 23:38
 13/30 A kérdező kommentje:

Kedves tegnap 21:15 as, a Húsvét nem "pogány" ünnep volt eredetileg, hanem zsidó ünnep, Egyiptomból való szabadulást ünnepelték, ez előképe volt Jézus halálának.

És nem a hívők tették a "feltámadást" pogány ünnepnapra, hanem az Úr rendelte azt a napot.

Kedves tegnap 22:58 as: a Húsvét ünnepe tényleg benne van az Ó- és Újszövetségben is, tudom, mert olvastam a Bibliát. De hogy ez lenne húsvéti tojás hagyománya arról még nem hallottam. Ez az eredet nem biblikus, nincs ez a törénet a Bibliában.

Kedves tegnap 23:36 os Isten nem igazítja az Ő ünnepeit pogányokéhoz, azért mert megijed az erős pogány hagyományok miatt. A világ még nem is létezett, amikor az Úr már elrendelte ezeket a napokat.

Mindenkinek köszönöm az eddigi válaszokat!

2011. ápr. 20. 11:25
 14/30 anonim ***** válasza:

Kedves kérdező és 22:58,

a Húsvéthoz azért kapcsoljuk a nyulakat, mert Németország mai területén élő germán törzseknek volt ekkor egy termékenységi ünnepségük, melynek szimbólua a nyúl volt.

2011. ápr. 20. 18:34
 15/30 A kérdező kommentje:
Kedves ma 18:34 es, az lehet, hogy a nyuszit a germán törzsek termékenységi ünnepe miatt kötjük a Húsvéthoz (úgy mint a Karácsonyhoz is hozzákapcsolódott valahonnét, valamikor, valamiért a karácsonyfa), de attól még a Karácsony Jézus születésének az ünnepe, a Húsvét pedig a feltámadásáé, ami egy zsidó ünnepkor történt. Ezt van a Bibliában.
2011. ápr. 20. 20:40
 16/30 anonim ***** válasza:
100%
És a hívők ezért is ünneplik, Ez azonban nem fog változtatni azon, hogy eredetileg akkor volt egy olyan ünnep, aminek átvették a szokásait. Most már a húsvétnak semmi köze az eredeti ünnephez, sem Jézus feltámadásához, mert az emberek tudatában átváltozott a bárány, a nyúl, és a tojás tavaszi ünnepévé.
2011. ápr. 20. 21:11
 17/30 anonim ***** válasza:
100%
Annyira nehéz felfogni, hogy igazodtak a pogány ünnepekhez, ha egyszer tudományosan igazolt tény? Nyugodtan tagadhatod, de ettől nem leszel nagyobb hívő, csak szűklátókörűbb fanatista :)
2011. ápr. 20. 23:20
 18/30 A kérdező kommentje:

"Annyira nehéz felfogni, hogy igazodtak a pogány ünnepekhez, ha egyszer tudományosan igazolt tény? Nyugodtan tagadhatod, de ettől nem leszel nagyobb hívő, csak szűklátókörűbb fanatista :)"

Kérlek írd le a bizonyítását annak a tudományosan igazolt ténynek, hogy a keresztény emberek direkt! igazították a saját ünnepeiket a pogányokéhoz. De ne felejtsd el ezeket a tényeket a Bibliával is alátámasztani, hiszen ha kereszténységről van szó, ez elengedhetetlen.Nincs keresztény és kereszténység a Biblia nélkül. Tehát, ha a kereszténységről szeretnél véleményt alkotni vagy arról, hogy ki mitől lesz nagyobb vagy esetleg fanatikus keresztény hívő, nézz utána, mi áll az Igében.

Köszönöm a válaszokat.

2011. ápr. 21. 14:29
 19/30 anonim ***** válasza:
87%

Már hogy idéznék a bibliából, mikor fanatikusan próbáljátok elrejteni az igazságot? Nyilván nem írják oda mindenki szeme láttára, hogy jézus elvileg nem is karácsonykor született, csak a pogány napforduló hagyománya túl erős volt, hogy eltöröljék, ezért inkább átalakították. Ugyanez a húsvétra is igaz, csak feltámadással meg termékenységünnepesdivel. Bármilyen forrásban utánanézhetsz ezeknek: ha csak rákeresel neten is, hogy "a húsvét eredete" százával fogod kapni erről az írásokat.

Az más kérdés, hogy ti túl elvakultak vagytok ahhoz, hogy ezt belássátok, holott semmi károtok nem származna ebből. Én mindenesetre mindig örülök, mikor ilyen emberekkel találkozom, hiszen látom, hogy mennyivel jobb vakság nélkül élni, úgy, hogy nem korlátozza egy képzelt lénybe vetett hit a tények elfogadását.

2011. ápr. 21. 15:05
 20/30 anonim ***** válasza:

Egyetértek 15:05-össel. Engem nem zavarna a hit, ha nem akarnák a hívők mindig, bármi áron ráerőszakolni az ateistákra a nézeteiket. Nekem például a fél osztályom hívő, mégis elfogadják a tudománny nézeteit, ahogy azt is belátják, hogy lehet, hogy a kereszténység igazodott az ünepekhez a hit fenntartása éredkében. Azok a vallások, amik nem tudnak igazodni és fejlődni, felőrlődnek, ezért próbálta meg az egyház irányítani az életet. Mint mondtam, engem nem érdekel, hogy hisznek-e az emberek, míg nem erőltetik rám.

Tehát jobb lenne elfogadni a tényeket, és nem mindig a Bibliára hivatkozni egy ateistákkal folytatott vitában, ezzel rögtön elvágják magukat. Ha meg akarjátok védeni a húsvétot, akkor erre is figyelnetek kell.

És még egy tény, hogy belássátok, a húsvét időpontja egyezik a termékenységi ünnepével: miért nincs szilárd időpontja? Miért nem mondjuk simán április 20, mint ahogy karácsony 24-25-26?

2011. ápr. 21. 15:28
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!