Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Szokások, etikett » Rizst vagy rizset? Csak nekem...

Rizst vagy rizset? Csak nekem tűnik nyelvtörőnek a rizst vagy ez is tájszólásonként változik?

Figyelt kérdés
Mi rizset veszünk, de egy fővárosi ismerősöm kijavított, hogy Ők rizst.Ti hogy használjátok?
2010. dec. 8. 12:23
1 2 3
 21/27 anonim ***** válasza:
81%

Rizst.

Rizset nem nagyon hallottam még de nekem alá is húzta a Firefox hogy hibás szó:D

Rizsát már hallottam, volt is ebből nevetés amikor egy csaj rizsát kért a büfénél:D

2010. dec. 8. 16:32
 22/27 anonim ***** válasza:
67%
Minek használnám??Nem kell a rizsa!!!A Tiéd sem!!
2010. dec. 9. 11:15
 23/27 anonim ***** válasza:
46%
Mi meg rizsát. Ez van megszokva és sz*rok rá h mi a helyes meg mi nem.
2010. dec. 9. 21:18
 24/27 A kérdező kommentje:

Köszönöm a válaszaitokat!

Tudom, hogy a rizst a helyes, de nem jön a számra ebben a formában.De úgy látom van más is aki a helyestől eltérő formában használja:)

2010. dec. 11. 11:51
 25/27 anonim ***** válasza:

Húha, nekem rizsa. :S Mindjárt elsüllyedek szégyenemben, de én rizsát eszem, rizsát veszek a boltban, és a rizsa nagyon finom. :P

Pedig tudom, hogy a rizsázás, az a sok szövegelésre értendő. :P

2010. dec. 17. 13:04
 26/27 anonim válasza:
37%

A rizs az ami bemegy a szádba, a rizsa meg az, ami kijön.

A rizst venni meg a helyes kifejezés.

2012. jún. 23. 11:28
 27/27 anonim ***** válasza:

[link]

Melyik alak a helyes és melyik helyesírási szabály vonatkozik rá?

bált – bálat

rizst- rizset

A kérdezett szavak közül a bál szó tárgyragos alakja: bált.

A rizs főnévé ingadozó: a szótárakban is megtalálható ragozás szerint a rizst szóalak a köznapi, gyakori változat; a rizset szóalak népiesebb, egyes vidékeken szokásos.

2012. szept. 8. 15:18
1 2 3

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!