Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Szokások, etikett » Miért annyira gyakori, hogy...

Miért annyira gyakori, hogy az öregasszonyok helyet követelnek a buszokon a régi időkre hivatkozva? Az idősebb korosztály általában mire fel vár el dolgokat, csak azért, mert anno úgy volt, és a fiatal korosztály a kölcsönösség alapján miért nem?

Figyelt kérdés

Velem nem egyszer előfordult régebben, hogy suliból hazajövet aludtam a buszon, és a néni meghúzta a pulóveremet, hogy neki fája a lába. Természetesen volt bennem annyi, hogy sohasem adtam át a helyemet, de sosem mertem arányosan reagálni, és elküldeni, kiosztani őket a bánatba, mint ahogyan fordítva történt volna (most meg már nem buszozok).

Ezt a hivatkozási alapot, mint pl. régen így meg úgy volt, számomra totálisan érthetetlen. Ilyen erővel én is dörömbölhetnék éjszaka egy random néni ablakán, hogy márpedig nekem adjon szállást, aludni akarok, csak mert a 70-es években még működött az, hogy idegeneknek szállást adtak. Nekem mégsem jut eszembe ilyen, és senkiről sem tudok, akinek igen.

ma 19:49
A kérdező szavazást indított:
Igazad van, jól látod!
Többnyire egyetértek.
Nem értek egyet!
11 szavazat
1 2
 1/11 A kérdező kommentje:
*hogy neki fája a lába, és leakar ülni.
ma 19:50
 2/11 anonim ***** válasza:
63%
De ezért zaklatni, felébreszteni valakit, ez elfogadhatatlan eljárás.
ma 19:54
 3/11 A kérdező kommentje:
Aki nem ért egyet, az megindokolná esetleg, hogy miért nem ért egyet, és miért kéne úgy lennie, hogy csak az öregeknek legyen jó, ne pedig kölcsönösen? Vagy ez is csak egy ilyen öreges eljárás lesz, hogy "mert csak"?
ma 19:58
 4/11 anonim ***** válasza:
86%

Nem azért illik átadni a helyet, mert régen így volt, hanem mert ők már nem bírnak állni. Ez nem puszta etiket, hanem egyszerű empátia. Hogy egy másik ember szenvedésén könnyíts, ha neked ez csak egy apró kényelmetlenségbe kerül.

Viszont az tényleg bunkóság, hogy ezért felébreszti az alvó gyereket, mikor bárki mást megkérhetett volna. Valószínűleg csak egy gyereket mert megkérni erre. De az már az ő baja.

ma 20:01
 5/11 A kérdező kommentje:
4.: De minek kellene bármiféle empátiát érezni olyanok iránt, akiknek fontosabb 5 forinttal olcsóbban megvenni a csirkefarhátat a piacon, mint az iskolás gyerekek? Mehetnének későbbi busszal is, simán tudnák úgy időzíteni a dolgaikat, hogy ne raidolják le a buszokat ilyen gusztustalan módon, amikor pont a legtöbb diák menne haza...
ma 20:06
 6/11 anonim ***** válasza:
82%

38 éves vagyok, Budapesten élek, rendszeresen járok tömegközlekedéssel, de eszküszöm, sosem hallottam ilyet.

Egyébként izombetegségem van, nehéz állva közlekednem, de evidens, hogy egy nálam sokkal rosszabb fizikai állapotban lévő embernek átadom a helyet.

A kérdésed annyira sarkított, hogy gyanítom, kamu.

ma 20:29
 7/11 anonim ***** válasza:
77%

"De minek kellene bármiféle empátiát érezni olyanok iránt, akiknek fontosabb 5 forinttal olcsóbban megvenni a csirkefarhátat a piacon, mint az iskolás gyerekek?"

Ok, szimplán szánalmas vagy. Tudunk ezen valahogy segíteni?

Ja, és az előzőhöz hozzáfűzve: rendszeresen járok tömegközlekedéssel, de sosem jutott volna eszembe aludni rajta.

ma 20:32
 8/11 anonim ***** válasza:
76%

5. Azért, mert emberek vagyunk és attól, hogy még valaki idegesítő, nem akarjuk szenvedésre ítélni. Ahogyan a féllábbú mankós embert sem lökjük fel, csak mert lassan megy előttünk.

Amúgy meg honnan tudod, hogy a legtöbben nem akkor mennek, amikor kevesebb a diák? Amit én észrevettem, hogy pl. reggelente jóval kevesebben vannak a buszon 7-kor, amikor a diákok iskolába mennek, mint mondjuk 9-kor, amikor már nem. Ekkor vannak a legtöbben. Délután pedig végképp kevesebben szoktak lenni, mint reggel. A legtöbben ilyen 9-10 fele vannak a buszon, akik ha csak a boltba mennek, akkor 11-kor mennek haza. Délután, amikor én megyek haza 12 és 17 között, nem szoktam sokat látni.

Te szerintem csak azért hiszed, hogy ilyenkor sokan vannak, mert alapból sokan vannak és a kisebbik rész is, aki ilyenkor megy, az is feltűnő neked.

De egyébként azt sem hiszem el, hogy ez ekkora probléma lenne, mert ha csak ez az egy eset történt veled ~10 év iskolába járás alatt, akkor eléggé felfújod a problémát. Én nem is emlékszem, hogy valaha felállítottak volna, pedig én is aludtam a buszon és nem is szoktam csak úgy felajánlani a helyem.

ma 20:41
 9/11 anonim ***** válasza:
0%
Fel sem merül sok idősben, hogy a fiatalabbaknak is lehet baja. Pl. szédül ha állni kell, fáj valamilye, hányingere van, elfáradt a 8-9 óra után, stb. Amikor nem voltam jól vagy nagyon fáradt voltam, akkor természetesen nem adtam át a helyet. Azt hogy ki mit pampog, magasról le kell szarni. Kifizettem a jegyet, jogom van ülni
ma 21:22
 10/11 anonim ***** válasza:

Ott kezdődnek a bajok, hogy benned az felmerül hogy miért segítsünk valakinek? Talán mert emberek vagyunk és ez különböztet meg minket az állatoktól? Én mindig átadtam a helyem, mindig segítettem a banyatankot felcipelni a lépcsőn a néniknek. Mindig megszoktam kérdezni hogy segíthetek-e ha látom hogy szükség lehet rám?

Amit viszont kiszoktam kérni magamnak az az amikor olyannal jönnek hogy tiszteljek valakit azért mert idősebb és ezért csináljam amit mond. Tiszteletet kikell érdemelni. És attól nem lesz senkinek igaza hogy idősebb. Dehát nem is erre irányult a kérdés

ma 22:21
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!