Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Szokások, etikett » Mostanában miért szorulnak...

Mostanában miért szorulnak háttérbe a hagyományos magyar keresztnevek?

Figyelt kérdés
2010. nov. 5. 17:13
1 2 3 4
 11/34 A kérdező kommentje:
igen valóban ma már egye inkább a külföldi nevek lettek úgymond divatosak. a romáké egészen más ügy. ők különbnek tartják magukat a magyaroktól és ezt többekközt azzal próbálják kimutatni, hogy elfordulnak a magyar nevektől és eléggé elborzasztó neveket adnak a gyermekeiknek pl. ismerősöm barátjának a fia azt a nevet kapta, hogy Poszeidon.
2010. nov. 5. 18:25
 12/34 anonim ***** válasza:
100%

Szerintem azért, mert már nagyon sok teljesen azonos nevű személy van, pl. Kovács János/István/László/József/Attila, vagy Szabó Erzsébet/Mária/Tünde van vagy több ezer az országban....valamint némelyik név kicsit ódivatúvá vált, főleg a Mária, Erzsébet, Aranka meg József....sztem nagyon kevés olyan szülő van manapság, akik a gyermeküket pl. Erzsébetnek, vagy Józsefnek hívnák, és Bözsinek ill. Erzsinek, vagy Jóskának becéznék, ezekről a nevekről mára már inkább idősebb személyek jutnak automatikusan eszünkbe.

Egyrészt előtérbe kerültek az ősmagyar nevek (pl. 20-30 éve még igen szokatlan volt, h a gyerek neve Koppány, Vajk vagy Nimród, mára viszont már sokan viselik (ismét) ezeket a neveket, másrészt pedig különböző külföldi nevek váltak divatossá, mint pl. a Cintia stb....a sorozatsztáros, ill. egyéb, teljesen szokatlan hangzású nevek viszont tényleg szinte kizárólag a cigányokra jellemzőek, gondolok itt a Dzsesszika, Eszmeralda, Húán-Ánhel, Rodrigó, Dzsúlió, Seron stb. nevekre...ez utóbbiak sztem rendkívül idétlenül hangzanak kombinálva a vezetéknévvel, mert Pl. Orsós Húán-Kárlosz, az egyszerűen nevetséges.

jah, amúgy:

[link]

Íme a kis Lakatos SERON BRITÁNI :OO váá

2010. nov. 5. 18:29
 13/34 anonim ***** válasza:
80%

Én meg találkoztam egy Akhileusszal. :D

Amúgy igaza van annak, aki azt írta, hogy az ősmagyar nevek is kezdenek divatba jönni.

Bizonyos csoportoknál a Hunor, meg Kolos, meg hasonlók a felkapottak.

Szerintem azért már ez is túlzás.

Mellesleg az angolszász nevek szerintem (még) annyira nem felkapottak. Max. a cigányok körében.

Több van belőlük, mint kellene, de azért el lehet viselni.

Azt meg, hogy az Ádám, Erzsébet, Anna, József, Piroska, Mária meg hasonló nevek miért vannak visszaszorulóban (bár még így is rengeteg van belőlük), már leírták korábban.

A Patrícia egyébként nem értem miért lenne cigányos.

2010. nov. 5. 18:32
 14/34 anonim ***** válasza:
33%

Amúgy a Dzsennifert, meg a Dzsesszikát ne vegyétek a többivel egy kalap alá!

Azt nem csak cigányok használják.

Bár tény, hogy ők adják a többséget.

2010. nov. 5. 18:34
 15/34 anonim ***** válasza:
80%
Egyébként sztem itt nem arról van szó, h a cigányok el szeretnének különülni a magyarságtól ezzel, mert pl. tudtommal pl. Angliában is az alsóbb szociális rétegekre rendkívül jellemző, h extravagáns neveket adjanak a gyerekeiknek.....ez valami pótlék lehet számukra, amúgy érdekes dolog, de már egy másik téma, hogy pl. sok olcsó termék is sokszor rendkívül extravagáns hangzású fantázianévre hallgat, pl. a műszaki cikkeknél az ilyen "Blue crystal-star diamont extra" elnevezésű cikkek, legyen az egy hifi, vagy egy egy dvd lejátszó, általában a legalsóbb árkategóriában helyezkednek el, mert (gondolom) az alacsony minőségi színvonalt próbálják így a megjelenéssel, külsőségekkel pótolni.
2010. nov. 5. 18:36
 16/34 anonim ***** válasza:
0%
Azt a mindenségit neki, micsoda előítéletes lett mindenki...
2010. nov. 5. 18:39
 17/34 anonim ***** válasza:
100%

A személynevekkel kapcsolatban igazad lehet.

Gondolom ezért is "jött divatba" a szakmáknál is, hogy pl. már senkit sem neveznek WC-pucolónak, csak "higiéniai menedzsernek".

2010. nov. 5. 18:40
 18/34 anonim ***** válasza:
67%

Nézd, az ilyen Poszeidón-féle nevekkel már megint más a helyzet. Ezek azért mégsem annyira gyakoriak, viszont ha nem szimpla felvágásból adták a gyereknek, akkor talán épp azért, mert a szüleit érdekli a mitológia.

Tudod én hányszor terveztem el ,hogy a gyerekeimet majd úgy fogják hívni, hogy Odüsszeusz, Akhilleusz és Kasszandra meg Szelené, csak azért mert imádom a görög mitológiát? És nem felvágásból, kisebbségi érzésből, miegyébből terveztem így, hanem egyszerűen azért, mert olyan dolgokra asszociáltam velük,amiket szeretek.

Egy Bertalan vagy Rebeka nem mond nekem semmit, de az Elzát vagy Rudolfot kiejteni -hogy áttérjünk az irodalomra is- már-már örömöt okoz, mert azt jelképezi, amit szeretek.

Az más, hogy mára megkomolyodva lemondtam ezekről a nevekről, de a lényegen nem változtat: én szimpla érdeklődési körből szívesebben adnám ezeket, mint a hagyományos neveket.

És még ma is ott a listáéban pl. a Trisztán.

akkor most valami hülye, komplexusos állat lennék, csupán mert ez jobban tetszik, mint a József?

2010. nov. 5. 19:01
 19/34 anonim ***** válasza:

Szerintem mielőtt az ember elkezdi a gyermekét elnevezgetni, nem árt, ha végiggondolja, hogy azt a nevet nem ő, hanem jelen esetben a gyereke fogja viselni, ha szenved miatta, mert ilyen is van, akkor nem ő szenved, aki elkeresztelte ( illetve félre), hanem a húsa-vére, akinek legalább 18 évig kell még viselnie.

Amilyen intoleráns tud lenni társadalmunk, de a gyerekek egyébként is egy bizonyos korban, könnyen gúnyolódás céltáblája lehet pl. egy Achilleus vagy egy Kleopátra vagy egy Poszeidon.A becenevekről meg nem is beszélve..Mert azt senkitől ne várja el az ember, hogy mindig rendre kimondja ezeket a neveket, valahányszor megszólítja az illetőt, viszont lerövidítve számomra elég szánalmas és ízléstelen valamennyi.

Bocs az OFF-ért, de az előbbi válasz eszenbe juttatta a dolgokat.

2010. nov. 5. 19:09
 20/34 anonim ***** válasza:

ma 19:01

Jaj ne is mondd:)! Trisztán az álomnevem*.* Rudolf pedig a barátom neve:) De Rebekának hívják a húgomat, úgyhogy ezen elszontyolodtam:/

2010. nov. 5. 19:51
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!