Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Szokások, etikett » Nem féltek attól, hogy ki fog...

U. Xorter kérdése:

Nem féltek attól, hogy ki fog halni a magázódás?

Figyelt kérdés

aug. 30. 15:18
1 2
 11/18 anonim ***** válasza:
33%
Hallja maga Te!
szept. 4. 15:42
 12/18 anonim ***** válasza:
22%
Ez a "tiszteletet meg lehet adni tegeződve" annyiban szerintem nem állja meg a helyét, hogy tegeződve sokkal könnyebben elküdhetünk valakit melegebb éghajlatra durva szavakkal, magàzódva azért nehezen jön ki a szánkon.
okt. 7. 00:17
 13/18 anonim ***** válasza:
De, én félek tőle. A tegeződés nekem olyan bizalmas. Zavaró, amikor szinte erőltetik.
dec. 4. 23:41
 14/18 anonim ***** válasza:

Nem, nem FÉLEK töle, hanem ÖRÜLÖK neki!

A tegezés sokkal normálisabb, mint a merev magázás, a másik emberekhez való hozzáállás meg abszolút nem ezen múlik, sokkal inkább az adott ember kulturális és szociális intelligenciáján.

Akinem ezek a képességek nincsenek meg, az magázódva is bunkó lesz, aki meg normális, az tegezve sem.

Gyakorlatilag mindenki, akit ismerek (nem csak közeli ismerös, hanem mindenki, akivel többször találkozom) tegez, az én kérésemre, és még soha nem élt vissza ezzel senki.

68/N

dec. 5. 07:54
 15/18 anonim ***** válasza:
0%

14.: Én azért nem szeretek mindenkivel tegeződni, mert azzal jön a kéretlen bizalmaskodás is. Bizonyos helyzetekben már megszoktam, de mostanában már szinte minden helyzetben ez megy. Nemrég volt nálam egy mesterember. Én magáztam, ő többször visszategezett. Miközben folyton arra kellett figyelnem, hol akar átverni. Ugyanis sok a csaló. A tegeződés együtt jár azzal is, hogy túl lazán beszélnek egymással emberek, több a trágárság, meg hasonlók. A magázódás tiszteletteljesebb és távolságtartóbb. Én idegen emberekkel vagy hivatalos szituációkban tartom a három lépés távolságot. Miért kellene mindenkivel bizalmaskodni?

Manapság kezd nagyon kihalni az udvariasság, ezt másban is látni. Sokkal trágárabbak az emberek, mint pár évtizede, az öltözködés is egyre inkább mellőzi az eleganciát. Egy elbunkósodott világban élünk.

dec. 5. 10:47
 16/18 anonim ***** válasza:
50%

Érdekes, eddig még soha nem jött "kéretlen bizalmaskodás", minden esetben normálisan reagáltak rá az emberek.

A magázódásnak és az udvariasságnak semmi, de semmi köze egymáshoz, éppen úgy, ahogy a trágárságnak sem a tegezéshez.

Az, hoyg te talákoztál egy valakivel, aki csaló és tegezödni akar, az véletlen, a két dolog között nincs összefüggés.

mellesleg ha nem lenne magázás, ez az egész nálad fel sem merült volna.

dec. 5. 14:59
 17/18 anonim ***** válasza:
0%

16.: Épp nem volt csaló, korrekt volt, viszont korábban megjártam párral.

A magázódás olyan lelkiállapotot teremt, amiben ösztönösen udvariasabb az ember. A tegeződést és meghagynám bizalmi kapcsolatokra, vagy itt a netes fórumokon se zavar.

A kéretlen bizalmaskodást én többször tapasztaltam. Ha tegeződsz valakivel, akkor ösztönösen bizalmasabb a légkör. Én régebben szolgáltatókkal gyakrabban tegeződtem és többet beszélgettem velük. Manapság csak egy-kettővel teszem, aki szimpatikusabb. Megvan az okom rá. Ha tegeződsz és bizalmaskodsz, csak a pletykálkodásnak teszed ki magad. Én jobban szeretem a korrekt, de távolságtartóbb szolgáltatást. Kevés embert engedek közel magamhoz.

Az biztos, hogy szerencsésebbek azok a kultúrák, ahol nem különül el a nyelvben ez a két forma, mert manapság nálunk teljes zavarosság uralkodik ekörül. 40 éve még világosan lehetett érezni, hogy mikor illik a tegezést és a magázást használni. Ma már sok szituációban ez zavaros, egyénfüggő, ki melyiket használja.

dec. 5. 19:49
 18/18 anonim ***** válasza:
17-es: mi nyilván nem azonos univerzumban élünk, semmi ilyet nem tapasztaltam még életemben, amit írsz!
dec. 5. 21:06
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!