Szerintetek miért nincs jogunk a csendhez?
Ma egész nap mentek a funyirok, flex, fűrész, még a betonkeverőt is bekapcsolta a szomszéd. Oké, túléltem. Egész nap szólt a tuctuc is a közeli szórakozó helyen, tízig. Most pedig még mindig megy a közelben, a Duna viszi a hangot.
Azt vettem észre, hogy aki szóvá teszi, az a nem elég laza arc, az akadékoskodó, “jaj, itt a nyár, mikor máskor szorakozzunk”, “jaj de besavanyodott valaki” stb.
Egyrészt szerintem különböző igényű emberek vagyunk, másrészt nem értem, miért kell nonstop elviselni a zajt, miért nem tilos pl. 10 után általánosan. (Épp most mennek el az ablak alatt a fiatalok ordító zenével. Nem is, megálltak.)
Senki nem ellenőrzi, senki nem tartatja be. Igazából nincs mit tenni, mert kigúnyolnak.
Szerintem nagyon nagyon alulértékelt az emberi szervezet csend igénye. Elég elkeserítő, mennyire nem veszik figyelembe.
Folyton arra gondolok, el kellene költöznom, de igazából nem tudom, hova, mindenhova betör az ember a maga zajigényével. (Miért csak a zajjal jó kikapcsolódni?)
Nem a zajokkal van a gond, hanem az idővel, mondom ezt úgy, mint városi, aki lakott eleget vidéken is.
Ha napközben végzi, rendben van, de senki ne mondja Nekem, hogy valaki hajnali 4-5-kor áll Neki fúrni azért, mert " jobb " a csavar, nem melegszik túl az eleve nem forró házban.
Ne, emberek nincsenek csak tekintettel egymásra és ezért van a feljelentgetés, mert van, aki nem bír a f*szával hajnalban, mert mondjuk szabadnapja van.
Nincs olyan dolog, ami indokolja a hajnali 3 és reggeli 8 közötti fúrást.
Délután mindenki zavarása nélkül meg tudja csinálni.
Egy fűvágáshoz sem kell olyan korán kelni (tapasztalat), reggel 8 után bőven jó, vagy este és senkit nem zavar.
És nem, nem kell minden nap füvet vágni sem.
Ezek csak rohadékoskodások egyenesen és ezért vannak jelentve, hogy legyenek tekintettel másokra, kivéve azoknál, akik valóban túlzásba esnek.
El mondom, vasárnap csend háborítás van, be kussolsz vasárnap, mert nem hiába van csendháborítás egész nap.
Kicsit meg kéne tanulni együtt élni mind a két oldalnak.
Egyes nem véletlenül van szabályozva. Ha az időn túl nyírtál füvet, akkor a szomszédodnak van igaza. Mi indokolja, hogy ne akkor (ami gyakorlatilag az egész nap) csináld, amikor szabályos?
Nem tudom, mennyi szabály van, azt tudom, mennyit nem tartanak be.
Nem tudom, hol tapasztalod, hogy “az ember nem csinálhat a vidéki hazaban, amit akar”, én pont az ellenkezőjét: mindenki akkor és azt, amikor és amihez kedve szottyan.
Ki mondta, hogy nem lehet flexelni és a többi? AZ IDŐZÍTÉS a téma.
A “mi voltunk itt előbb” meg egyenesen szánalmas érv. Kit érdekel, ki volt hol előbb? Rad más szabály érvényes? “7-20 óra között lehet zajjal járó tevékenységet végezni - kivéve annak, aki már előbb itt volt” - nem ismerek ilyet.
Amúgy a buli reggel hétig tartott…
#3: Rendben, de ma vasárnap van.
Van jogod ahhoz, hogy vasárnap ne végezzenek ilyen hangos munkákat a környékeden. Csendháborítás, birtokvédelem.
A vasárnapot jobban tiszteletben kéne tartani. Én is utálom a zajokat. De valszeg azért az is van, hogy az idegrendszerünk kifárad és ezért vagyunk érzékenyebbek a zajokra. Én legalább is ezt érzem.
Fiatalon eléggé utáltam a Tarlóst, amikor "besátrazta" a Sziget színpadait, ma már megértem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!