Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Szokások, etikett » Ha az új szomszéd doktorként...

Ha az új szomszéd doktorként mutatkozik be, akkor elvárja, hogy én is úgy szólítsam?

Figyelt kérdés

2024. jún. 4. 22:51
 1/10 anonim ***** válasza:
73%
Még mit nem🤣🤣🤣
2024. jún. 5. 00:17
 2/10 anonim ***** válasza:
100%
Miért nem kérdezted, hogy hogy szólíthatod?
2024. jún. 5. 21:04
 3/10 anonim ***** válasza:
88%

Valószínűleg igen. Te doktor úrnak szólítod, ő meg téged X. úrnak. Nehezedre esik?

Egyébként magánéletben még nem mutatkozott be nekem senki dr-ként, pedig találkoztam néhánnyal.

2024. jún. 5. 22:46
 4/10 A kérdező kommentje:
Igen, nehezemre esik úgy szólítani. Mintha egy gőgös arisztokrata lenne, akinek alanyi jogon jár a tisztelet. Ráadásul fiatalabb is nálam.
2024. jún. 6. 01:45
 5/10 anonim ***** válasza:
75%
Ha fiatalabb is, akkor szólítsd Józsikám-nak, vagy ami a keresztneve. Én imádom az ilyen kardotnyelt, fennhordott orrú, önjelölt arisztokratákat feltűnően és szándékosat egyenrangúként kezelni. Nem lekezelni, nem sértően, hanem nem figyelembe véve az ő efféle távolságtartó felsőbbrendűségi komplexusukat. És működik. Sok ember flegmáját, kardotnyeltségét meg tudtam törni ezzel a módszerrel. Minél merevebb, annál több szóviccet használok, annál jobban nyomom a megnevettetős hülyeséget és egyszerűen lejönnek erről a hülye stílusról.
2024. jún. 6. 07:11
 6/10 anonim ***** válasza:
100%
Én doktor vagyok és most költöztem új helyre. Senkinek nem mondtam hogy doktor vagyok mert nem fontos.
2024. jún. 6. 19:43
 7/10 anonim ***** válasza:
72%
Igen, alanyi jogon jár neki a tisztelet. Ahogy neked is alanyi jogon jár, amíg el nem játszod.
2024. jún. 6. 21:51
 8/10 anonim ***** válasza:
100%
Vagy a szomszéd el nem jatsza.
2024. jún. 9. 16:32
 9/10 anonim válasza:
Szerintem az hogy úgy mutatkozott be nem feltétlenül jelenti hogy kikéri magának,az csak egy névvel járó titulus.de ha zavarni fogja hogy csak Pistának hívod úgy is szólni fog.nekem jópár orvos ismerősöm van akik bár tanultak és praktizálnak mégis hétköznapiak és tök jó fejek és bár úgy mutatkoznak be nem kérik ki maguknak hogy Dr. Nak szól8tsák öket.
2024. jún. 10. 06:52
 10/10 anonim ***** válasza:
100%

Nem tudjuk, miért így mutatkozott be. Én óvakodnék attól, hogy kapásból valami negatívat feltételezzek emiatt a szomszédról, ahogy pl. #5 tette. Ha pl. orvos vagy jogász doktor, akkor lehet, hogy ezzel akarta felhívni a figyelmet erre a tényre, hogy pl. ő is eszedbe jusson a mentők mellett, ha pl. rosszul van a feleséged.

Megszólítani viszont szerintem felesleges doktorként. Kivéve, ha mondjuk ő lesz új háziorvosod, akkor akár illendő lehet szomszédként is úgy szólítani.

Én a szomszédomat egyébként simán csak szomszédnak szólítom pl. "Hallja, Szomszéd, itthon lesz pénteken, amikor jönnek az utcába a gázosok?"

A másik szomszédommal pedig tegeződünk, és keresztnéven szólítjuk egymást.

2024. jún. 19. 23:57

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!