A tegeződés-magázódás mennyire szituációfüggő is?
Aki úgymond hivatalban van, akár orvos akár boltos, azt nem tegezem le. De ha ő, az adott szituációban is tegez, akkor visszategezem.
Ha ugyanúgy résztvevők vagyunk egy programon, állunk a buszmegállóban, akkor helyből tegeződök.
Ui. Pedig nem vagyok már fiatal.
"10/12 A kérdező kommentje:
Ez esetben egy pizzafutár is hivatalos? Hiszen nem ismerem, nem barátom, végez egy szolgáltatást ő is. Vagy ez már privát? Vagy ha bemész a mekibe akkor ott is kiszolgálnak téged, az is hivatalos kapcsolat lenne a te logikád szerint?"
Sem te, sem ő, NEM tegeződik.
Ez azért nehéz kérdés, mert a magyarok többsége nem vmi okos, de frusztrált és karót nyelt.
Egy koncerten nem tudod a másik pontos korát, foglalkozását, annyi tudsz maximum., hogy kb. egyidősek vagytok, így magától értetődő a tegeződés.
Akik sportolnak, nagy eséllyel tegeződni fognak, iszonyú idiótán nézne ki a magázódás.
Biciklizek, kinézek vagy 25nek, de tegeződöm az 50 körüli futó nőkkel is, ha elmegyünk egymás mellett, vagy megszólítanak.
A boltban meg erősen változó. Aldiban pl. huszonéves kasszás lányok inkább magáznak, a 40esek meg tegeződni akarnak.
Engem fogorvosnál is 3-ből 2 asszisztens tegezni kezdett, a 35 körüli fogorvossal maradt a magázódás, de egyszer véletlenül letegezett, aztán meg én is őt.
egyébként az egész egy vicc. Volt, hogy ültem a váróban, és jött a fogorvosnő egy barátnőjével. Jó napottal köszöntek úgy en bloc mindenkinek. Aztán amikor ment haza a barátnője, egyedül ültem a váróban, már sziával köszönt el.
"De írhattam volna fiatal hivatali ügyintézőt és vele idős ügyfelét is."
pár éve kormányablakban letegezett a korombeli ügyintéző lány, ezért váltottam én is tegezésre. Szóval ez sincs kőbe vésve.
"a magyarok többsége nem vmi okos, de frusztrált és karót nyelt."
Mondjuk huszonéves korban én is kissé furcsának találom, ha valaki kikérné magának az ismeretlen pertut. Ez ilyen esetekben múlt századi felesleges modoroskodás, mint például, amit ugyanitt egy másik kérdés alatt olvastam, hogy az illető 17 éves tanuló, és kifejezetten tetszik neki, amikor a középiskolában őt egyes tanárok magázzák. Meg hogy Németországban húszas fiatalok is szívesebben magázódnak, ha játszótéren szülőkként találkoznak (ezt nem tudom így van-e). Jómagam kifejezetten pertus vagyok (nem mindig persze, és nem száműzném a magázódást a nyelvből, mert én is használom), ruhaboltban vagyok eladó, vevőkörünk többségében fiatalokból áll. Még senki nem háborodott fel rajta, ha tegeződve szólítottam meg (én 37 vagyok), ráadásul mindenki simán visszategezett. Természetesen tőlem jóval idősebbek esetében már én is magázódnék.
Nyilván életkortól függetlenül nem mindenki szereti ha tegezik. Én meg azt nem ha magáznak (leszámítva a megfelelő élethelyzeteket), de eszem ágában sem lenne kikérni magamnak vagy emiatt felkapni a vizet. Ezt tényleg csak karót nyelt emberek csinálják.
A magyar egy nagyon ősi és nagyon pontos nyelv.
A TE a Maga és az Ön is egy-egy pontos viszonyt jelöl az emberek közötti kapcsolatokban .
Mivel az élet egy nagy játszma, amit egyének egyének ellen, illetve csapatok csapatok ellen játszanak, ezért valahogy jelölni kell, hogy egy csapatban játszunk, vagy nem.
Azt is jelölni kell, hogy valamilyen szempontból alá-fölé-vagy mellérendelt szerepről van szó.
Nézegesd ezt és lehet, hogy rájössz néhány dologra az emberekkel kapcsolatban.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!