Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Szokások, etikett » Ha a férjem új kollégájának...

Ha a férjem új kollégájának vagy ismerősének mutatkozom be, akkor hogy illik mondani a nevem?

Figyelt kérdés

Sziasztok!

2 éve vagyok férjnél, párszor pedig akadtak mindig helyzetek, amikor nem tudtam, pontosan hogyan is mutatkozzam be olyasvalakinek, aki a férjem ismerőse esetleg kollégája. Persze más szituációban férjezett teljes névvel bemutatkozom, de aki ismeri a férjem és tudja, hogy hívják, mindig olyan kellemetlenül érzem magam, hogyan is mondjam a nevem. Tegyük fel így a nevet: a férjem Példa Gábor, én pedig Példáné Illik Ida vagyok. Akkor a férjem ismerősének is teljes férjezett névvel illik bemutatkozni vagy Illik Ida-ként vagy esetleg mondhatom simán csak Ida-nak? Persze a kor miatt is érzek különbséget, idősebbnek bemutatkoznék teljes férjezett névvel, de aki korban velünk egyidős, vagy tegező viszony van kezdetektől, nekik elég az Ida is? Erre van esetleg valami illemszabály?

Köszönöm előre is a válaszokat!

2023. ápr. 18. 01:53
 1/9 anonim ***** válasza:
71%
Simán elég az Ida.
2023. ápr. 18. 04:47
 2/9 anonim ***** válasza:
87%
Szitufüggő. Ha van valami előzetes infód, hogy mondjuk a férjed haverja, akkor elég az Ida. Ha nincs, akkor szerintem Példáné Illik Ida, főleg, ha a férjed is magázódik az illetővel.
2023. ápr. 18. 06:57
 3/9 anonim ***** válasza:
27%
Felnőtt ember a teljes nevén mutatkozik be. Ez alól csak néhány speciális eset jelent kivételt, de amit leírtál, az nem.
2023. ápr. 18. 07:18
 4/9 anonim ***** válasza:
87%
Szabályosan a teljes név lenne az illö, de ha úgy mutatkozol be ilyen helyzetbe, hogy Ida vagyok, Példa Gábor vagy esetleg Gábor (ha egyértelmü, melyik Gàborról van szó) felesége, az is elég.
2023. ápr. 18. 08:06
 5/9 anonim ***** válasza:
20%
A teljes haználatban lévő neveddel mutatkozol be. Ez alap etikett.
2023. ápr. 18. 09:38
 6/9 anonim ***** válasza:
73%

5-ös: hivatalos helyen, formális esetben igen.

Egy olyan fiatalokból álló társaság esetén, ahol a tegezés az alap, ott igencsak modorosnak, öregesnek tünne a merev Példa Gézáné Illik Ida név, emellett mire a végére érne, már senki nem figyelne rá, viszont igencsak maradi valakinek sorolnák be, ezzel kizárná magát a csoportból.

A 4-es módszere tökéletes fiatalok körében is, mert ugyan hozzárendeli magát mint családtag a férjhez, de mint önálló ember mutatkozik be, sokkal természetesebb, öszintébb, vonzóbb megoldás.

Melleslet az illemszabályok is változnak az idök folyamán és ezt ILLIK tudomásul venni, és az aktuális helyzethez idomítani.

2023. ápr. 18. 15:14
 7/9 A kérdező kommentje:

Köszönöm mindenkinek a válaszokat! Nagyon kedvesek voltatok, hogy időt szántatok rám!

Igen, az alap etikett érdekelt volna konkrét esetben, mert hihetetlen, de nem találtam erről eddig semmit. Lehet rossz helyen keresgéltem.

Bár megfogalmazódott bennem most az is, hogy szituáció függő és korral változó (ahogy többen írták), legalábbis tekintve azt a kort amiben mi élünk. Ez lehet lefektetett szabály, de már nem állja meg a helyét teljesen nagyon sok régen meghozott szabály. Aszerint itt is magázódni lenne helyes, szóval köszönöm Önöknek a válaszokat! (Így is!) 😀

2023. ápr. 19. 01:02
 8/9 anonim ***** válasza:
59%

A te esetedben eleg ha a keresztneved mondod vagy pedig ugy ahogy szoktatk szolitani/ahogy szereted ha szolitanal.

Az Idanak nincs becezese ha jol tudom szoval ez nem a legjobb pelda de ha pl Zsofia a neved es Zsofinak szolitanak az ismeroseid akkor neki is ugy mutatkozol be hogy Zsofi.

2023. ápr. 22. 18:25
 9/9 anonim ***** válasza:
Szerintem sima Ida is jó, vagy pl Példáné Ida.
2023. szept. 14. 22:13

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!