Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Szokások, etikett » Miért szokás akkor is köszönni...

Miért szokás akkor is köszönni, ha csak emiatt szólalunk meg?

Figyelt kérdés
Azt értem, hogy ezzel jelezzük, hogy észrevettük a másikat. De mi értelme van akkor, ha nincs érdemi mondanivalónk egymásnak? Nem olyan válaszokat várok, hogy "azért, mert így illik", "így szokás", stb, hanem a mélyére akarok látni: Miért így illik? Miért így szokás?

2023. márc. 24. 09:11
1 2
 11/19 anonim ***** válasza:
79%
Civilizált ember megtiszteli a másik embert azzal, hogy köszön.
2023. szept. 24. 20:07
 12/19 anonim ***** válasza:
79%
Azzal megtiszteled hogy köszönsz, vagyis észre vetted! Mit nem lehet érteni ezen...Pedig igenis azért köszönnek mert így illik stb...Ha nem köszönsz akkor magasról teszel az illetőre ennyi...Nekem pl van volt oszt társam akivel akkor jóba voltam, de csak köszönök és kész! Pedig lehet lenne beszélgetni való is...Öcsém haverjának is köszönök mert ismerem de amúgy nem beszélgetünk...
2023. okt. 1. 20:40
 13/19 anonim ***** válasza:
52%
nekem is vannak ilyen volt osztálytársak, látom rajtuk hogy köszönök és mennék tovább, de várja hogy small talkba kezdjünk, van aki még kezdeményez is egy miújsággal aztán csak elhűl mikor egy köszi megvagyokkal haladok is gyorsan tovább. van egy aki facebookon kérdez rá minden évben mikor felköszöntöm és elvárná hogy meséljek részletesen az életemről pedig mindig lerázom pár szóval, szóvá is tette hogy nem igaz hogy valakivel semmi sem történik... nem értik meg hogy egyesek nem olyan nagy szónok elbeszélők akik tudnak csak úgy csacsogni bármikor bármennyit, főleg hogy tényleg alig történik velem valami. arról meg nem akarok beszélni hogy mim nincs azóta sem, vagy mit nem értem el
2023. okt. 1. 20:50
 14/19 anonim ***** válasza:
27%
Nem kell köszönni. Viszont csodálkozni sem kell ha bunkó gyökérnek néznek miatta. Ugye milyen egyszerű?
2023. okt. 2. 11:02
 15/19 anonim ***** válasza:
55%
Szia!
2024. márc. 27. 11:13
 16/19 anonim válasza:
37%

Ez szerintem kb. olyan kérdés,hogy miért,miért a miért?

Vagy miért nem illik a seggedet vakarni az utca közepén?Pedig aztán attól tényleg senkinek nem lesz semmi baja.

Akár mennyire szeretnél a mélyére látni ott fogsz kilyukadni,hogy,mert ez a szokás.

Egyszer kitalálták és ez van.

Én faluban élek,itt ha valaki szembe jön veled még ha nem is ismered,akkor is illik köszönni.

2024. ápr. 8. 14:45
 17/19 Carragher_x ***** válasza:

A köszönésnek általában valamiféle kapcsolatfelvétel funkciója van, jelzed vele, hogy valamit akarsz a másiktól vagy nyitott vagy a másik kezdeményezésére.

Ilyenformán tényleg jogos kérdés, hogy miért köszönnek tömegek olyan szituációkban is, amikor a fenti helyzet nem áll fenn. Régebben lehetett ennek egy hierarchikus jelzése is, illetve a köznép előszeretettel majmolta a nemesség, uralkodók szokásait, hajlok rá, hogy ebben a kettőben keresendő az ok.

2024. ápr. 8. 15:22
 18/19 anonim válasza:
Ha köszönsz, azzal tiszteletet fejezel ki. Általában olyan emberekhez nem szólunk hozzá, akiket nem kedvelünk, akiket el akarunk kerülni. A köszönéssel kimutatod, hogy nem tartod a másikat büdösnek, vagy leprásnak, nem kerülöd szándékosan.
2024. ápr. 23. 13:15
 19/19 anonim ***** válasza:
83%

Igen vannak műveltségi s egyéb szokásos velejárója, de a

mélyebb értelme valószínűleg

TL > jelzés!!

Én is vagyok, s látlak itt benneteket! kb...

2024. máj. 15. 13:30
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!