Miért szokás akkor is köszönni, ha csak emiatt szólalunk meg?
Figyelt kérdés
Azt értem, hogy ezzel jelezzük, hogy észrevettük a másikat. De mi értelme van akkor, ha nincs érdemi mondanivalónk egymásnak? Nem olyan válaszokat várok, hogy "azért, mert így illik", "így szokás", stb, hanem a mélyére akarok látni: Miért így illik? Miért így szokás?2023. márc. 24. 09:11
1/19 anonim válasza:
A kutyák, ha találkoznak, megszagolják egymás fenekét. Az emberek köszönnek.
Ha fordítva lenne, az lehet, hogy rosszabb lenne.
2/19 anonim válasza:
Ösztön, ha túrázol köszönni fognak neked. Persze semmi értelme.
3/19 anonim válasza:
Talán abban gyökerezhet, hogy ezzel akarjuk felmérni a másik szándékait irányunkba. Meglátunk egy másik embert, és nem tudjuk hogy barátságos vagy ellenséges, illetve ismerősökkel összefutásnál hogy épp akar-e beszélgetni, vagy nem. Mindezt a köszönés hangsúlyából (flegma, barátságos, unott, komor, izgatott, stb.) fel lehet mérni, és rögtön tudjuk, hogyan álljunk az illetőhöz. Ha megnézel egy kutyát, mikor találkozik egy fajtársával, ő is először megáll és mereven nézi, próbálja kitalálni, milyen szándéka van a másiknak, támad-e vagy játszani akar. Csak mivel nekünk drasztikusan visszafejlődött a testbeszédünk, maradtak a verbális jelzések.
4/19 anonim válasza:
Így fejezzük ki a tiszteletünket. Kisvárosban élek (kb.6000 lakos) Én el sem tudnék itt sétálni egy ismerős mellett, ha szembe jön. Rosszul érezném magam....
Mikor 10 évig BP.-re költöztünk, alig bírtam megállni, mikor szembe jött valaki, hogy ne köszönjek.... itthon meséltem, hogy néha köszöntem, mert a megszokás...és csak lestek rám. Pl. egy szomszéd, aki még nem látott.
Apukám mindig sérelmezte, ha v.ki elköltözött és hazajött akár látogatóba, hogy "Na, már köszönni sem tud". A 10 év sajnos ugyan ezt váltotta ki nálunk is. Alig bírtam vissza szokni. És néha magyarázkodni, hogy a megszokás....
6/19 anonim válasza:
én csomószor futottam már olyanba is hogy köszöntem valakinek, mert azt hittem hirtelen hogy ismerősöm, de csak hasonlított valaki és nem szóltak vissza semmit. pedig enyém is kisváros
7/19 anonim válasza:
A köszönéssel azt jelzed, hogy észrevetted az illetőt, és nincsenek rossz szándékaid.
8/19 A kérdező kommentje:
Miért fontos, hogy észrevettem, ha nem akarunk egymástól semmit?
2023. szept. 23. 22:47
9/19 anonim válasza:
mert régebben bizonytalanabbak voltak egymással az emberek, sosem tudhattad hogy nem egy rosszfiúba futsz bele aki a kövi pillanatban már a nyakadnak szegezi a bicskáját vagy a pisztolyát. itt a kezem nem disznóláb mondásunk sem alaptalan, kellett hozzá a kézfogás hogy láasd, nincs a bő ingbe rejtve a pisztoly. aztán hagyományban maradt
10/19 anonim válasza:
A "disznóláb" az egylövetű, elöltöltős mordály volt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!