Kezdőoldal » Emberek » Társasági élet » Miért van, hogy két idegen...

Miért van, hogy két idegen huszonéves esetén a legtermészetesebb, hogy letegezik egymást, míg két idegen nyugdíjas magázni fogja egymást?

Figyelt kérdés

2023. márc. 2. 13:18
1 2
 1/13 anonim ***** válasza:
35%
Mert nincs így.
2023. márc. 2. 13:20
 2/13 anonim ***** válasza:
34%
Attól tartok, hogy ebben van némi szerepe az angol nyelv világméretű elterjedésének, de persze az iskolai anyanyelv tanítás is ludas benne. Én is sajnálatosnak tartom, hogy a sokféle megszólítási módban rejlő hangulati elem elvész.
2023. márc. 2. 13:29
 3/13 anonim ***** válasza:
83%

Részben annál a generációnal az is gyakori volt, hogy az ember a saját szüleit magázta. Másrészt meg ösztönösen van egy ilyen az embernél, hogy idősebb emberrel szemben tisztelettudóbban viselkedik az ember, még ha velem egykorúról is van szó (persze mindez arra a tévhitre alapoz, hogy a magázás önamgában tiszteletteljesebb lenne, ami nagyon nem igaz). Nekem is furcsa lett volna huszonévesen a koroszályomat magázni, most már egyáltalán nincs is, van olyan helyzet, amikor ezt így illik.

#2: ez jó nagy marhaság volt. Gyakorlatilag az angol mindig magáz. A tegezés ('thou') régiesnek számít. Anyanyelvét meg nem az iskolában tanulja az ember.

2023. márc. 2. 13:40
 4/13 A kérdező kommentje:
Lehet, hogy valóban az idősebb korosztály iránti tisztelet. De a legszembetűnőbb, hogy az ellenkező nem esetén már a negyvenes korosztályban is bunkóság egy férfinak letegezni egy nőt. Szóval még nemen belül talán ott is működik a random tegeződes.
2023. márc. 2. 13:52
 5/13 anonim ***** válasza:
100%
Manapság huszon- vagy harmincéveseknél ez természetes, bár valamiért vannak, akik nem szeretik ezt, meg olyanok is vannak, akik kikérik maguknak. Őszintén szólva, korosztályommal (30-as vagyok) meg a fiatalabbakkal sosem tudnék magázódni, és tényleg tévhit, hogy azzal adod meg a tiszteletet. Régebben sem azzal adtad meg.
2023. márc. 2. 15:03
 6/13 anonim ***** válasza:
100%

A fiataloknak az a tisztelet, hogy közvetlenek, az idősebbeknek, hogy nem közvetlenek. (általában)

Ha egy igazi tiszteletteljes időset látsz, az 70 évesként is lemagázza a 18 évest.

2023. márc. 2. 15:15
 7/13 anonim ***** válasza:
58%

Én azt tartom nagyobb problémának, amikor a huszonévesek akarnak megszólítani egy 60 fölöttit, mint én, és sokszor nem tudják, hogy tegyék. Pincérek, pultosok, pénztárosok vagy letegeznek vagy kerülik a megszólítást. Utálom, amikor ezt hallom: "a másik pénztárhoz kéne menni" ahelyett, hogy "legyen szíves a másik pénztárhoz menni (fáradni)". De a legnagyobb "kedvencem" a "tetszik": "Mit tetszik kérni?" vagy "Kártyával tetszik fizetni?" Erre mondtam egyszer: "Nem tetszik, de azzal." Nem értette miért mondom. Amikor én voltam huszonéves, csak ismerős idősöket vagy rokonokat tessékeltünk, az idegeneket magázni illett. A tegezéshez "engedély" kellett az idősebb részéről.

Érdekes, multi üzletláncoknál kiképzik a pénztárosokat arra, hogyan kell a vevőt megszólítani. És az általános iskolában az alsós diákok ma már tegezik a tanítókat, nem is tudnak mást értelmezni. Ez, szerintem a családban elkövetett nevelési hiányosságokból ered. Másik hasonlóan bonyolult téma lenne, hogy kinek, hogy köszönünk?

2023. márc. 4. 23:09
 8/13 anonim ***** válasza:
100%

#2: Minden esetre az idetelepült amerikai multicégekre volt először jellemző, hogy automatikusan mindenki tegez mindenkit kortól és beosztástól függetlenül.

3#: "Gyakorlatilag az angol mindig magáz."

Akkor a fordított szövegeknél mi alapján döntik el, hogy tegezést vagy magázást fordítanak? Az angol hogyan tudja ezt éreztetni? Pl. ha Mr. vagy Sir megszólítást alkalmaznak valakire, akkor az a valaki úgy veszi, mintha magáznák? A katonák is magázódnak a szinkronizált filmeken.

2023. márc. 5. 07:52
 9/13 anonim ***** válasza:
70%

#5: "Régebben sem azzal adtad meg."

De igen, azzal. Letegezni egy tanárt vagy egy idősebb idegent, tiszteletlenségnek számított. Munkahelyen is meg kellett várni, hogy egy idősebb felajánlja a tegezést, és egy idősebb sem biztos, hogy automatikusan tegezte a tőle fiatalabbat. Viszont, bizonyos körülmények között, ha valakit nem magáztam hanem tessékeltem addig, a magázásra váltás némi szándékos tiszteletlenséget fejezett ki.

2023. márc. 5. 07:59
 10/13 anonim ***** válasza:
100%
9-es, de azzal, hogy magázunk valakit, ez önmagában még nem a tiszteletadás jele, minden a szövegkörnyezettől függ. Mostanában már munkahelyen is teljesen elfogadott az, hogy az egyazon munkahelyen dolgozók korra-nemre tekintet nélkül tegeződnek. Én államigazgatásban dolgoztam, és mikor innen Pestről telefonáltam a szombathelyi kollégának akit előtte életemben nem láttam, azt se tudtam milyen korú, minden különösebb probléma nélkül tegeződtünk a telefonban és így is mindent meg tudtunk beszélni. Ez ma a munkahelyi policy természetes velejárója. Mondom, én harmincas vagyok, és a korombeliekkel meg a fiatalabbakkal minden további nélkül pertuzni szoktunk, soha senki nem kérte ki magának. Ez csak ilyen egyszerűbb helyzeteknél, amikor szállunk le a buszról vagy megyünk ki a liftből, akkor előre engedem és mondom neki, hogy "parancsolj", vagy hogy "menj csak nyugodtan". Ezzel nem mondtam azt, hogy az 50-es, 60-as ismeretleneket is tegezném, vagy hogy a diákoknak a tanárokat tegezniük kéne, mi sem tettük. Én nem száműzném a magázódást a nyelvből, csak úgy tartom, hogy manapság a fiatalabb korosztály már így kommunikál egymással. De más meg azt mondja, hogy a pertu az nem korosztály függvénye, hanem egy közelebbi viszony kifejezése, ezért ő huszon- vagy harmincévesen is magázódik az ismeretlen hasonló korúakkal is. Na én meg nem ezt nem adom.
2023. márc. 5. 12:52
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!