Tegeződni vagy magázódni szerettek jobban?
Tegeződni. A magázódást mindig is gyűlöltem. Ráadásul tök félreérthető is lehet.
36N
Helyzettől függ. Magánéletben nyilván tegeződöm, de azért már nem vagyok oda, amikor a boltban letegez a vadidegen pénztáros. Amikor pedig hivatalos helyzetben tegez az ügyintéző vagy az orvos, azt kimondottan utálom, és nagyon rossz a véleményem róla.
36/N
Tegeződni szeretek jobban. A magázódást feleslegesnek tartom.
"de szerintem tegezve is lehet maximálisan tiszteletet adni és magázódva is el lehet küldeni valakit a fenébe."
Teljesen igazad van.
6-os vagyok.
A tegeződés-magázódás különbsége a mi nyelvünkben és kultúránkban nem kizárólag a tiszteletadásról szól, hanem arról is, hogy milyennek érezzük a kettőnk közötti kapcsolatot. A magázódás feltételez egyfajta távolságtartást, ami bizonyos helyzetekben szerintem fontos. Ezért nem szeretem, ahogy írtam, ha például letegez az orvos vagy a hivatali ügyintéző, mert úgy érzem, ilyenkor kellemetlenül bizalmaskodik velem. Ne tegezzen le, miközben az aranyeremet vizsgálja.
Igaz, hogy sok nyelvben nincs külön tegeződés és magázódás, de ott kialakultak a nyelvi tiszteletadásnak egyéb eszközei. Itt ez van. Igaz, hogy szorul vissza - én is sokkal kevesebb helyzetben magázódom már, mint annak idején a nagymamám, és igényem se lenne már rá -, de kár lenne kidobni az ablakon, mert bizonyos helyzetekben igenis van jelentősége.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!