Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Szokások, etikett » A fiatalember kifejezés kb....

A fiatalember kifejezés kb. 18 év fölött már udvariatlan, egyetértesz?

Figyelt kérdés
Még rádióban is hallottam egy korábbi betelefonálóra utalva, akinek a kora nem is került szóba.
2021. okt. 19. 12:49
A kérdező szavazást indított:
Igen
Nem
47 szavazat
1 2
 1/19 anonim ***** válasza:
100%
Attól függ, ki mondja. Ha pl. egy 85 éves néni mondja egy 21 éves fiúnak, akkor nem udvariatlan.
2021. okt. 19. 12:57
 2/19 anonim ***** válasza:
100%
Nem. Azért a 30-as éveidben is fiatal vagy még.
2021. okt. 19. 13:05
 3/19 A kérdező kommentje:
De lehet az illetőnek valamilyen titulusa, tisztsége, de akár uramnak is lehet szólítani 20 évesen, vagy úriemberként utalni rá (esetleg hallgatóként az említett esetben). Azt elismerem, hogy bizonyos öltözködési/megjelenési stílus esetén elfogadható a fiatalember mondjuk 35-ig.
2021. okt. 19. 13:30
 4/19 anonim ***** válasza:
94%

Kontextustol fugg. Nyilvan ha hivatalos ugyben az ugyvededdel van talalkozod, aki 20 evvel fiatalabb nalad, nem fogod fiatalembernek hivni, de ez csak egy pelda volt.

De ha szomszed nenike fiatalemberkent szolit meg, az teljesen mas. Es joerzesu ember nem fog neki elkezdeni papolni, hogy de en orvos vagyok, engem csak Doktor Urnak szolithat :D

2021. okt. 19. 14:10
 5/19 anonim ***** válasza:
93%
öregapám mindenkire "gyerek"-ként hivatkozik, aki nem nyugdíjas korú
2021. okt. 19. 14:11
 6/19 anonim ***** válasza:
100%
Aki titulus alapján vár el megszólítást, azt feltehetően nem fogom uramnak szólítani. Sem hölgyemnek. Nem érdemli meg. Ezzel szemben mindenkinek kijár a tisztelet, míg az ellenkezőjét nem bizonyítja. Ismeretleneknek pedig megadjuk az első tiszteletet, bárkik is. Egyébként sok esetben a testbeszéd elárulja a lehetőségeket és a szükséges hozzáállást.
2021. okt. 19. 14:35
 7/19 anonim ***** válasza:
93%
Nagymamám egyszer hosszasan mesélt nekem valami kedves fiatalemberről, akivel találkozott. Elképzeltem valami huszonéves pasit. Aztán a végén hozzátette, hogy olyan apád korabeli lehetett. Apám akkoriban is már túl volt a hatvanon... :D Felhorkantam, és megkérdeztem, hogy az meg mitől fiatalember?!? :D Mire a 85 éves nagyim megvonta a vállát, és közölte, hát hozzám képest az, nem? :)))))))
2021. okt. 19. 14:46
 8/19 anonim ***** válasza:
100%
Hát ez ciki, hogy csak te gondolod úgy, ahogy a kérdésben megfogalmaztad. Nem tudom hogy jött ki ez a 18 éves korhatár, de nagyon nincs így. Ha valakinek valamilyen tisztsége van, az más megszólítást kaphat, a titulusához mérten, de az se 18 tól kezdődik.
2021. okt. 19. 16:02
 9/19 anonim ***** válasza:
4%
Hivatalosan max. 35 éves lehet.
2021. okt. 19. 16:19
 10/19 A kérdező kommentje:
#8 Azt írtam, "kb.", de engem meg lehet győzni, hogy rosszul gondolom, csak nemrég is emlegettek így 50 évesen, pedig a hajam is erősen őszül... (nem öreganyó volt) Ne mondd, hogy örüljek neki. Valami olyasmi volt, hogy a fiatalember állt előttem a sorban. Mondjuk olyan is volt, hogy egy 70 körüli férfi tetszikezett, azt is túlzásnak éreztem, de jól esett, hogy nem néz le.
2021. okt. 19. 16:46
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!