Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Szokások, etikett » Mikor fogják fel végre az...

Mikor fogják fel végre az emberek hogy a "fiatalember" megszólítás a nőkre is vonatkozik, ha a nő is fiatal és a nő is ember?

Figyelt kérdés
A TV-ben hallottam párszor hogy a nőt is fiatalembernek szólították, de ez ritka, az emberek nincsenek tudatában a szavak jelentésének. Ha a nő fiatal és ember -márpedig ember mert az emberi fajhoz tartozik-, akkor fiatalember.

2013. aug. 15. 10:21
1 2 3 4
 1/34 anonim ***** válasza:
73%
Te csak ugy tanultad valamilyen tanfolyamon a magyar nyelvet, vagy csak a formális logika fogott ki az elméden??
2013. aug. 15. 10:33
 2/34 anonim válasza:
65%
Szarvas van a MÉH telepen, drága és egyéb fémekkel szennyezett.
2013. aug. 15. 10:39
 3/34 anonim ***** válasza:
77%
Ha egybe írjuk "fiatalember" akkor férfi, ha külön "fiatal ember" akkor nő is lehet. Nyelvtanár vagyok.
2013. aug. 15. 10:40
 4/34 anonim ***** válasza:
20%

ember = férfi

asszony = nő

Örülok, hogy segíthettem :)

2013. aug. 15. 10:51
 5/34 anonim ***** válasza:
37%
Asszony csak a férjezett nőre vonatkozik. Aki nem férjezett az nem asszony. Az csak nőember. Az asszony magasabb fokozat, ott már nagyobb tiszteletnek örvend a nő. Az asszony jelentése úrhölgy, avagy a ház úrnője.
2013. aug. 15. 11:00
 6/34 anonim ***** válasza:
51%
Igen, csakhogy vannak variációk is: fiatalasszony, kisasszony...
2013. aug. 15. 11:03
 7/34 anonim ***** válasza:
78%

Az ember nem egyenlő a férfivel. Az ember, az a faj megnevezése. Tájszólásban, úgy lehet, mint, ahogyan a gyerek a fiúgyerek, a lány meg a lánygyerek. De nem ez az elsődleges jelentése.

Nyelvtanár kolléga írta helyesen fentebb, ha egyben van, akkor a férfire vonatkozik, ha külön, akkor az ember fajba tartozó fiatal egyedre, tehát nőre is.

2013. aug. 15. 11:12
 8/34 A kérdező kommentje:

Igen, az asszony is ember attól hogy asszony. Tudom most az jön hogy nem, mert csak a férfi az ember, de attól hogy ezt mondjuk attól ez nem igaz, mert a nő is ember ha tetszik ha nem, mert az emberi fajhoz tartozik.

Ha az angolt nézzük:

man = férfi

woman = nő

people = emberek

Az meg más kérdés hogy a magyar-angol szótárban helytelenül a "man" embernek van írva mikor valójában férfit jelent nem embert.

2013. aug. 15. 11:56
 9/34 anonim ***** válasza:
52%

A "man" jelentése angolul ember, férfi, férj. Nőt még véletlenül sem jelent. Persze mint gyűjtőfogalom magába foglalja, de kizárólagos jelentésben férfira utal. Magyarban a "fiatalember" hasonló okokból jelent kizárólag fiatal férfit.

Ezen lehet morgolódni, de ez van.

2013. aug. 15. 12:13
 10/34 anonim ***** válasza:
100%

Elvileg igaza lenne a kérdezőnek, de megkaptátok a választ, még nyelvtanártól is, nem értem miért nem tetszik valakinek.

Ha véletlenül fiatalembernek szólítanék egy lányt, azonnal mindenki arra gondolna, hogy leszbikus. Sértésnek minősülne átlagos esetben, bár ha éppen ez a célja, hogy tüntessen, akkor nem sértés, definíció.

Vannak ilyenek, a németben a jungfrau meg szüzet jelent, de nem furcsállja senki.

Ember, naná, nem asszonyállat, bár egy időben ez is szokásban volt.

Nem a humor rovatba szántad?

2013. aug. 15. 15:05
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!