Mikor fogják fel végre az emberek hogy a "fiatalember" megszólítás a nőkre is vonatkozik, ha a nő is fiatal és a nő is ember?
ember = férfi
asszony = nő
Örülok, hogy segíthettem :)
Az ember nem egyenlő a férfivel. Az ember, az a faj megnevezése. Tájszólásban, úgy lehet, mint, ahogyan a gyerek a fiúgyerek, a lány meg a lánygyerek. De nem ez az elsődleges jelentése.
Nyelvtanár kolléga írta helyesen fentebb, ha egyben van, akkor a férfire vonatkozik, ha külön, akkor az ember fajba tartozó fiatal egyedre, tehát nőre is.
Igen, az asszony is ember attól hogy asszony. Tudom most az jön hogy nem, mert csak a férfi az ember, de attól hogy ezt mondjuk attól ez nem igaz, mert a nő is ember ha tetszik ha nem, mert az emberi fajhoz tartozik.
Ha az angolt nézzük:
man = férfi
woman = nő
people = emberek
Az meg más kérdés hogy a magyar-angol szótárban helytelenül a "man" embernek van írva mikor valójában férfit jelent nem embert.
A "man" jelentése angolul ember, férfi, férj. Nőt még véletlenül sem jelent. Persze mint gyűjtőfogalom magába foglalja, de kizárólagos jelentésben férfira utal. Magyarban a "fiatalember" hasonló okokból jelent kizárólag fiatal férfit.
Ezen lehet morgolódni, de ez van.
Elvileg igaza lenne a kérdezőnek, de megkaptátok a választ, még nyelvtanártól is, nem értem miért nem tetszik valakinek.
Ha véletlenül fiatalembernek szólítanék egy lányt, azonnal mindenki arra gondolna, hogy leszbikus. Sértésnek minősülne átlagos esetben, bár ha éppen ez a célja, hogy tüntessen, akkor nem sértés, definíció.
Vannak ilyenek, a németben a jungfrau meg szüzet jelent, de nem furcsállja senki.
Ember, naná, nem asszonyállat, bár egy időben ez is szokásban volt.
Nem a humor rovatba szántad?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!