Visszategezhetem-e az engem letegező, kb. ötvenes éveiben járó egyetemi tanárt? 25/L egyetemista
25 éves nő vagyok, még egyetemre járok (nappali), évfolyamomnál sok évvel idősebb vagyok. Olyan szakra járok, ahol az emberek 90%-a fiú. Van egy tanár, aki előadáson mindig tegezi az évfolyamot, ez még nem zavar, ha kollektíven tegez. De egyszer zh-megtekintésnél, mikor személyesen hozzám intézte szavait, akkor is letegezett. Engem ez nagyon bántott. Lehet, hogy az még belefér neki, hogy 20 éves fiúkat letegez, meg oké, hogy nem tudja, hogy idősebb vagyok, de szerintem már egy 20 éves lányt se kéne csak úgy letegeznie.
(Van egy másik tanár, aki szintén ennyi idős és tegez, de ő mondta is rögtön, hogy nyugodtan tegezzük vissza. Ez így szerintem teljesen korrekt.)
De az említett tanár viszont egy szóval se mondta, hogy tegezzük vissza. Én természetesen magáztam, nem mertem visszategezni, pedig szívem szerint azt tettem volna.
Szerintetek mit kellene tennem? Jó, nem forgolódom azért álmatlanul minden éjszaka emiatt... :) De azért zavar. Várom a válaszokat!
mivel tanít, nem nagyon tudsz mit tenni
esetleg jobban nyomd meg köszönéskor azt a jónapotkívánokot, viszontlátásrát... hátha észreveszi magát
szerintem teljesen igazad van, a tanár úr kissé tuskó
A kérdezőnek:
Teljesen egyetértek Veled. Én 31 éves vagyok, és engem is zavar ha letegeznek csak úgy, azért is többek között, mert tapasztalatom szerint az, aki letegezi az embert a továbbiakban sajnos visszaél ezzel. Az esetek 99 %-ában párosul a letegezéssel a lekezelő stílus is. Talán ezért is hívják az egyoldalú letegezést csendőr vagy cseléd pertunak! Hiszen az illető nem kezel magával egyenrangúnak a vele folytatott kommunikációban.
Az sajnos duplán rossz, ha olyan valaki tegez le, akitől valamilyen szinten függsz is. Elvileg csak azért, mert szólnál neki nem buktathat meg, de elkezdhet Rád pikkelni és egy tanár mindig tud olyat kérdezni, amit a diák nem tud. Bizonyítani pedig nehéz lenne, hogy szándékosan akar Veled kiszúrni. Szerintem ne tegezd vissza most, ne hívd fel magadra ezzel a figyelmét. De ha elvégzed az iskolát és már nem függsz semmilyen téren tőle, akkor szépen udvariasan megmondhatod neki, hogy a nőnek kell felajánlania a tegeződést, de Te nem tetted meg, és egyszerűen faragatlanság volt részéről a csendőr-pertu.
Így a kecske is jóllakik és a káposzta is megmarad. :)
A visszategezés egyébként nem bunkóság, ugyanis az nem a tiszteletlenség jele. Egy suliban egy tanárom (akkor 45 éves) a helyes viselkedésről tartott nekünk órákat, és azt mondta, hogy mivel mi már mind elmúltunk 18 évesek, nyugodtan tegezzük vissza azt aki letegez bennünket. Ezzel jelezzük az illetőnek, hogy magunkat vele egyenrangú félnek tekintjük a kommunikációban. Én ezt már kipróbáltam, és néhányszor bejött, mert az illető gyorsan visszaváltott magázódásra, vagyis vette a lapot. De nem mindig van így, volt amikor továbbra is tegezett, és én is. Amilyen az adjonisten, olyan a fogadjisten!
A másik ember iránti tisztelet nem jelenti azt, hogy el kell tűrni a másik zavaró viselkedését. Ez utóbbi ugyanis egyet jelent a megalázkodással. De ettől függetlenül, ahogy fentebb is mondtam: majd ha lediplomáztál, utána vedd elő a tanár urat. Addig is tanulj minél jobban, annál nagyobb lesz a csattanója ha majd utólag elegánsan, már diplomás nőként kiosztod !
Köszi a részletes választ! :) Amúgy már elvégeztem azokat a tárgyakat, amiket ez a tanár tanít, ha minden igaz, akkor már nem fog. Amúgy még külön csattanója a dolognak, hogy már van diplomám (a mostani az másoddiploma), jó, ezt nyilván nem tudja a tanár, de így pláne eléggé zavaró a csendőrpertu.
Szóval valószínűleg nem fogok már közelebbi kontaktusba kerülni a tanárral, csak azért tettem fel a kérdést, hogy mások vajon hogy vélekednek erről.
Örülök, hogy megértettétek egy páran, hogy mi a gondom. :)
Esőfelhő: hát igen, szerintem is udvariatlanság volt a doki részéről, hogy egyből letegezett. Nekem is ilyen bratyizós a háziorvosom, és valahogy abszurdnak érzem. Főleg, hogy még becézget is (!) (-ka képzővel a nevem mögött). Meg ami szemet szúrd a sztoridban: mi az, hogy a korod alapján tegezHETŐ vagy?!?! Lehet, hogy igen, de szerintem ezt neked kellene kezdeményezned, nem pedig neki!
Örülök, hogy vagyunk még egy páran, akik nem szeretik ezt a bratyizós, mindenkivel tegeződős stílust...
Utolsó: mért vagyok szerinted feminista? Oké, hogy mint oktató felettem áll, de furcsának érzem, hogy letegez, anélkül hogy mondta volna az évfolyamnak, hogy nyugodtan tegezzék vissza. (Volt egy hasonló korú tanár, az megtette.)
Csak azért, mert a 20, 21 éves fiúknak (az évfolyam 90%-a fiú) nem egyértelmű, hogy ha letegezik őket, vissza lehet tegezni (?). Azért kell külön mondani. Mellesleg én se mertem volna visszategezni 25 éves nőként, tiszteletlennek éreztem volna, de bántott az egyoldalú tegezés.
De már nem aktuális a probléma, 1 éve levizsgáztam a tárgyaiból. :)
Akkor te nagyon nem érezted volna jól magad a Horthy-korban. :D Ott még a magasabb társadalmi rangúak is tegezték az alacsonyabb rangúakat és nagy tiszteletlenség volt visszategezni.
Pl. az úr tegezte az akár nála idősebb cselédet is, az viszont nagy sértés volt, ha az visszategezte. :)
Mellesleg az egyáltalán nem egyértelmű, hogy ha ő tegez téged, akkor visszategezheted. Még ha nagyjából azonos korúak lennétek, akkor esetleg. Egy 50 éves embert viszont 25 évesen csak akkor tegezhetsz, ha ő külön megengedi. Ez teljesen független attól, hogy ő tegez-e vagy sem.
Igen, tudom, hogy régen hogy volt ez a tegezés-magázás dolog, és csak annyit mondok, hogy szerencsére ma már nincs ilyen.
És oké, én se tegeztem vissza az 50 éves tanárt, csak szimplán faragatlannak tartottam, amiért letegezett. Vagy úgy tegezzen le, hogy mondja, hogy tegezzék a hallgatók is, vagy pedig magázza őket. Ennyi.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!