Budapesten és az agglomerációban utazva nem szokás megkérdezni buszon, de legfőképp vonaton, hogy Elnézést, szabad-e a hely?!
Nem szokás. Nekem, meg az a fura, ha valaki megkérdezi. Szerintem azzal, hogy be van dugva a fülem és kifelé bámulok egyértelműen jelzem, hogy nem akarom, hogy hozzám szóljanak.
Maximum az idősek szokták megkérdezni.
Nem szokás. Amennyi helyen nem ülnek, annyi hely szabad, felesleges megkérdezni.
Esetleg most a járvány miatt páran megkérdezik, de alapesetben nem.
Illik megkérdezni,de még köszöni is ha valaki mellé leülnek .
Mikor be van dugva a füle az ülő delikvensnek akkor mutatva kell jelezni a szándékot.
sok deformált agyú fiatal azt hiszi (be van dugva) a füle az már olyan mintha ott se lenne .
És így kizárjátok magatokat a közösségből .
Alapvetően szerintem illik. De vannak még dolgok, amiket szerintem illik és amikor felkerültem Budapestre ufónak néztek miatta. De én pl ha az első ajtón szállok fel a buszra, akkor köszönök a sofőrnek vagy ha beszállok a liftbe és már vannak bent, akkor köszönök. Pesten úgy néztek rám, mintha a Marsról jöttem volna.
De mondjuk pesti ismerős akkor is furán nézett rám, amikor a legszebb tavaszi napsütésben két megálló villamosozás helyett sétáltam inkább...
#5: azért ezzel nem vagy egyedül.
Szerintem buszon nem szokás kérdezni: az a hely szabad.
Vonaton viszont lehet kérdezni: ott ugyanis lehetséges, hogy valaki szeretné fenntartani a helyeket az ismerőseinek.
Persze, ha nincs más hely, akkor megint csak nem kell kérdezni, mert akkor leülhetsz. Akkor nem foglalhatja a helyeket.
A buszon, villamoson, metrón nincs foglalt hely.
Ha üres egy ülés, leülsz. Pár éve lett szokás, hogy megkérdik, szabad ez a hely?
Nem tudom, miből alakult ez ki. Egy jegy, bérlet, egy ülőhely.
Vonaton, helyjegyesnél jogos egyedül a kérdés.
Budapesten sokszázezer ember utazik naponta, többen vannak, akik átszállnak, egy út alatt megfordulnak a metrón és buszon, villamoson. Sokszáz emberrel találkozol út közben. Szép lenne, ha mindenki megkérdezne mindenkit. Szerintem egy hét után az ember már meg is őrülne. Budapesten azzal adod meg a tiszteletet, hogy a legkevésbé zavarod az utastársad. Egyedül akkor szokták megkérdezni, hogy szabad e a hely, ha fent van egy táska az ülésen az utas mellett. De igazából ez is csak egy udvarias módja annak, hogy vedd le a táskád, mert leülnék.
Buszvezetőkkel ugyanez. Többezer emberrel találkozik naponta, szépen nézne ki, ha mindenki köszönne és vissza kellene köszönnie. A nap végére nem lenne hangja sem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!