Nem is ajánlja fel, hogy tegeződjünk, csak egyszerűen elkezd tegezni (középkorú vagyok). De ha felajánlaná, akkor se fogadnám el, mert szerintem az orvos egy hivatalos hely, és röhejesnek érezném a tegeződést. Azt is utálom, ha elkezdenek a becenevemen szólítgatni anélkül, hogy megkérdeznék, szabad-e. Ilyenkor, ha kérdés nélkül elkezd tegezni, meg becézgetni, szóljak, hogy én inkább maradnék a magázásnál meg hogy a teljes nevemen szeretem, ha szólítanak, vagy én maradjak a magázásnál, aztán majd csak észreveszi magát?
Nem kell kikérni, az új doki átkéri, ha megvan, hogy ki lesz az új. Én is ezt csinálnám.
2020. júl. 8. 16:27
13/43 anonim válasza:
Mikor tanultad azt a protokollt, még a háború előtt?
2020. júl. 8. 16:28
14/43 anonim válasza:
A háború előtt még sokkal udvariasabb volt mindenki. Akkor még az is elvárás volt a magázódás mellé, hogy "nagyságos asszonyom", vagy hasonló legyen a megszólítás.
2020. júl. 8. 16:31
15/43 A kérdező kommentje:
Általános a kérdésem, már többször előfordult velem ilyesmi. Akár hivatalban is nem csak orvosnál. Én vagyok a nő, általában a másik fél is nő.
Ilyenkor azt szoktam, hogy még inkább hivatalosabb hangnemre váltok, és maradok a magázásnál. Ha erre se veszi észre magát valaki, akkor úgyis mindegy. Csak érdekelne mások véleménye is ebben a helyzetben.
És 2-es nem én pontoztalak le, de nem érdekel a protokoll, azok szoktak tegeződni, akik baráti viszonyban vannak, azt meg ne egyoldalúan döntse már el valaki, hogy akarok-e vele baráti viszonyban lenni. Legalább megkérdezné, nem csak átváltana.
2020. júl. 8. 16:40
16/43 anonim válasza:
35 éves nő vagyok. Ha egyenragúnak tekintem visszategeződöm, ha főnök, orvos, stb., pedig visszakérdezek, h tegeződhetünk-e? Ha viszont lekezelő stílus is társul hozzá, továbbra is fenntartom a magázódást.
2020. júl. 8. 16:44
17/43 anonim válasza:
Igen, ismerős. Én maradok a magázásnál, ha visszatérő vevő vagyok. Egy idő után fel szokták fogni. De nem mindenki. És minél fiatalabbak, annál kevésbé. Egyszerűen már a nyelvet se beszélik, figyeld meg, egyszerűen nem tudnak magázni, ha mégis megpróbálják, fogalmuk sincs arról, hogy mi a különbség a "maga" meg az "ön" között, azt a kifejezést meg egyszerűen képtelenek összerakni a saját anyanyelvükön, hogy "Tessék szíves lenni kinyitni az ajtót!", hiszen már az se megy nekik, hogy "Legyetek szívesek segíteni!"
2020. júl. 8. 16:46
18/43 anonim válasza:
Kérdező, én is nő vagyok, veled egyidős. És én is rohadtul utálom, ha ilyen helyzetben letegeznek. Nem a kishúga vagyok, hanem felnőtt, dolgozó nő. Nálam általában működik a megfelelő hangsúllyal kiejtett, kellő tekintettel kísért "nézze, uram" vagy "kérem, hölgyem", függetlenül attól, hogy hogyan folytatom a mondatot. Tudok olyan szemrehányóan nézni, hogy észrevegyék magukat :D Ha meg mégsem, akkor minden további nélkül szólok, és/vagy simán visszategezem: tényleg így gondolod? ezt javaslod?
2020. júl. 8. 17:31
19/43 anonim válasza:
Az illendő és gerinces magatartás nem az, hogy "visszapofázok", azaz visszategezek - hanem az, hogy udvariasan szólsz: kérném szépen, hogy ne tegezzen ! Ebből tanul a paraszt-orvos !
2020. júl. 8. 18:05
20/43 anonim válasza:
Itt nincs helye azt mérlegelni, hogy kinek van magasabb beosztása! Ugyanis semmiféle szerződés, megállapodás nem helyezi őket alá-fölé rendelt helyzetbe. Egy munkahelyen az igazgató sem tegezheti le a dolgozókat, csak azon az alapon, mert ő az igazgató...
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik. Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!