Magyarországon miért engedélyezett még a reklámokban is a gátlástalan tegezés?
Sokan nem tudják, hogy a nyelvtanilag is meghatározható tegezést eredetileg csak az ókori római birodalom latin nyelvében és csak a szökött rabszolgákkal kapcsolatban volt szabad használni. Később a latin nyelven alapuló olasz nyelvben is csak 1917-ben Benito Mussolini, a későbbi első fasiszta diktátor vezette be a párttagjai körében, amikor az akkori olasz király elleni mozgalmát elindította. Amikor pedig Németországban a náci Adolf Hitler, a Szovjetunióban meg J. V. Sztálin került hatalomara, akkor ők is átvették azt és az úgynevezett csendőrpertut. Valószínűleg azért, mert Mussolinihoz hasonlóan így jobban tudták érzékeltetni a diktátori egyeduralmukat. Azt azonban még ők sem engedték meg, hogy a köznyelvű reklámokban is bárki mindig és mindenkit, főleg őket letegezzen.
Mindezért nem értem, hogy manapság, amikor a koronavírusos világjárvány tartja rettegésben az embereket, miért ismétlik naponta sokszor és mindenkit letegezve még az állami tévé csatornákon is azt a felszólítást, hogy MARADJOTTHON. Ráadásul nyelvtanilag abszolút hibásan, mert egybeírják a maradj otthon tartalmú felszólítást. Manapság ez lenne a kulturáltság? Tudom, hogy jót akarnak, akik ezt írják. De vajon gondolnak-e ezzel a hibásan írt tegezéssel azokra a gyerekekre, akik Magyarországon szocializálódnak? Vajon mit éreznek majd azok amikor megöregszenek és számukra vad idegen fiatalok letegezik őket? Vagy a nyelvrontás és az ifjúság megrontásának ilyen jellegű ellenőrzése nem tartozik a médiahatóságok feladatai közé?
Igazából tényleg, a maradjunk otthon kifejezőbb lett volna, és közösségformálóbb is.
Ami nekem nagyon nem tetszett, az a home office kifejezés agyba-főbe használása. Kifejezőbb lett volna az otthon dolgozás, otthoni munkavégzés, bármi, csak ne egy angol szó, ami igazából irodai munkára használatos.
Még egy jó kis "maszek' típusú szót is csinálhattunk volna valamelyik változatából.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!