Idős házaspár köszönési elvárásai és egyoldalú tegeződési igénye - mi az illendő ez esetben? Elfogadás vagy visszautasítás?
Baráti körünkben egy nagy tiszteletnek örvendő szépkorú (75+) házaspár csak a "Csókolom!" köszönési formát fogadja szívesen, és van, hogy kérik, hadd tegezhessék a másikat (persze egyoldalúan), de van, hogy kérés nélkül automatikusan letegezik a környezetükben lévőket, közeli vagy távolabbi ismerősöket egyaránt (és néha azok ismerőseit is), érett felnőtteket sőt hasonlóan nyugdíjas korú embereket is. A "Jó napot kívánok" köszönést sértőnek, ridegnek találják, minél közelebb áll hozzájuk valaki, annál inkább. Valahol megértem, hogy az ő szemükben mindenki "fiatal", ők pedig a "felnőttek", nagyon szép kort megértek, sok mindent megéltek már, de számomra elég furcsa ez, tiszteletlenségnek tartom ezt a fajta elvárást. Mivel ők az idősebbek, nem tudom, mit illendő ilyen esetben tenni. Alkalmazkodjak a kérésükhöz, tiszteletből vagy hogy meg ne bántsam őket? Viszont így meg azt érzem, magam degradálom, magamat nem tisztelem, sőt mintha egyenesen behódolnék nekik (a csendőrpertu felnőttek között számomra megalázó).
Meg tudja valaki mondani, mit diktál az illem ilyen esetekben, mi a helyes hozzáállás? Köszönöm!
Én
1. köszönnék csókolommal
2. HA kérik a tegezést, azt is elviselném
de csak úgy nem, ez esetben visszategezném
Persze nem mindegy, te hány éves vagy? Ha tegeződhetünk :)
Ha egy-két generációs korkülönbség van, akkor teljesen normális az, hogy ök tegezik a fiatalabbat.
Az ö korukban az volt a normális, hogy aki szülökorú valakihez képest, azt magázzák, az idösebbek meg a gyerekük-korúakat tegezik.
Köszönöm a tanácsokat, az említett házaspár nem rokon, csak ismerős, és inkább a néni ragaszkodik az egyoldalú tegeződéshez. Illetve mindketten a "Csókolom" köszönési formát tartják egyedül tiszteletteljesnek önmaguk számára. Nekem ez már túl bizalmaskodó, túl egyoldalú (maguk a beszélgetések is csak róluk szólnak, a másik felet meg se szokták hallgatni, de irányukba ezt elvárják). És a bizalmaskodást sokszor a saját érdekeik érvényesítésére is felhasználják, a másik kárára, amit nagyon ellenzek. Szóval juszt is a szokásos magázódó köszönéseket használom feléjük, mert nem akarok "behódolni", ahogy szerintem behódoltatják a hozzájuk közel állókat - csak épp nem tudom, hogy mennyire tiszteletlen ez, függetlenül attól, hogy én tiszteletlennek érzem az ő egyoldalúságukat, azért mégis, idősebbek, többet letettek az asztalra, éppen lenne miért elvárni a "behódolást". De hogy emiatt belemászhatnak az életembe, határaimat semmibe veszik, közben ők határokat szabnak és be is tartatják... Hát, nem tudom.
Köszi még egyszer!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!