Normális, ha egy kedves illető megsértődik azon, hogy az ember “Jó napot”-tal köszön neki, és nem azt mondja, hogy “Jó napot kívánok”?
Nem friss az eset, de egyetlen egy ismerősöm volt eddig életemben, aki képes volt felkapni azon a vizet, hogy “Jó napot”-tal köszöntem neki, mert szerinte kizárólag a “Jó napot kívánok” a tisztességes forma.
Ezért az egyetlen mondatért anno képes volt fél órán keresztül üvölteni velem, mindezt rendkívül megalázó, megszégyenítő karakterrel.
Ekkor még fiatal voltam és ostoba: még el is bőgtem magam előtte.
Elmondta azt is, hogy (amúgy kb. csak ötöd-hatodrészt) voltak nemes ősei, tehát ha valaki, ő aztán “naggggyon” vágja, mi a módi.
Nem akartam közbeszólni, én is nemesi családból származom, ergó mi sem a “csá, csumi, csőtészta, palacsintasütő” kategória vagyunk. A létező összes ismerősömmel tisztelettel kommunikálok, megválogatom a szavaimat, nehogy véletlenül bárkit megbántsak vele, úgy gondolom, a szókincsem, a deklamációm sem minőség alatti, szóval nem nehéz elhinni, miért gyakorolt rám ez ilyen negatív hatást.
Rengeteg platformon olvastam a témában, viszont SEHOL nem találtam olyan információt, miszerint a “Jó napot!” forma udvariatlan vagy hiányos lenne, sőt: formális kommunikációban ugyanúgy elfogadott, mint a (mindössze egy szóval hosszabb) verzió.
Ha pár másodperc alatt halad el bárki a másik mellett, és nem akar hosszú kommunikáció a bonyolódni, általában nincs is igénye többre.
Az angol, és a többi nép is csak azt mondja: “Good morning”, nem pedig azt, hogy “I wish You a good morning”.
Most akkor mi az igazság?
Tényleg csak ez az alak helyes, vagy az egész problémázása csak egy mondvacsinált hiszti volt?
Van némi különbség. De ezen csak azok szoktak fennakadni, akik vagy kisebbrendűségi érzésben szenvednek (ők maguknak bizonyítanak) vagy rigorózusak. Ilyen fennakadásokba nem szabad belebonyolódni.
Eszerint viszont annyira megérintett a dolog, hogy sok év után is előhozod, annyira bánt. Nem kéne. Túl kell lépni rajta, senki sem tökéletes.
Én is úgy tapasztaltam, hogy ez a tanárok dilije :D Jó látni, hogy más is erre jutott. Amúgy Kérdező, feltételezem, volt valamiféle kiszolgáltatott viszony közted és a hárpia között. (Tanárod volt? :D ) Írod, hogy nagyon fiatal voltál voltál. Róla nem írtad ugyanezt, gondolom ő idősebb. Szerintem csak azért hallgattad végig és bőgted el magad, mert féltél, hogy onnantól ki fog cseszni veled. Ez pedig nem az egyetértésedet fejezi ki, csak azt, hogy tudod, kinél a hatalom. Gondolom azóta már nem áll fenn az akkori viszony.
Mellékszál: Ami a nemes ősöket illeti, jöjjön egy kis matek. Szerintem ismered :) van 2 pár nagyszülőd, 4 pár dédszülőd, 8 pár ükszülőd, 16 pár szépszülőd, 32 pár ősszülőd. Őszülődnek összesen 64 személyt nevezhetsz, akik 64 családból származnak. Elég jó esélyed van rá, hogy ez a 64 család valamelyike valami módon nemes legyen. Akkor is ha már nekik is csak a cím maradt meg és a vagyon nem.
Jóformán majdnem mindenkiről be lehetne bizonyítani egy csepp nemes vért. Még az utcán részegedő hajléktalanról is. Ez a "kedves személy" nagyjából visszabújhat a nemes őse valagába, ha annyira fontos neki. :)
Ha szigorúan vesszük, akkor tényleg csak a hosszabb forma a helyes. Mindegy, hogy más nyelvekben miként van, a magyarban ez az elfogadott. A rövidebb verzió használata apró illemtani vétség, amikhez hasonlót egyébként rengeteget elkövetünk. A többség ezeknek nem tulajdonít jelentőséget (amúgy én sem).
Egy ilyen miatt kiabálni, kioktatni a másik embert, na ez viszont nem illetlenség, hanem tahóság, bunkóság, otromba, visszataszító viselkedés. Az illem alapvetően azért van, hogy a mindennapos érintkezések során meg tudjuk adni a tiszteletet a másiknak. Az ismerősöd totál fordítva ül a lovon.
Amúgy felejtsd el az egészet, ilyen aggresszív ember véleményére nem érdemes adni, valószínűleg másokba ugyanúgy beleköt. A nemesi származásnak meg semmi köze a dologhoz.
Szerintem az a bunkó, aki ilyenen megsértődik és kioktat!
Nekem is volt olyan ismerősöm, akinek, ha "jó napottal" köszöntem, megsértődött rajta, de nem is ez volt a gond vele, hanem hogy Ő NEM VISZONOZTA A KÖSZÖNÉST SEMMIVEL! Sőt, még el sem köszönt!! Most akkor ki volt a bunkó, én vagy ő?? Én legalább köszöntem neki, ő nem is köszönt, de kioktatott, hogy nem jól köszönök! Kész röhej! Talán a másokon való átnézés és egyáltalán nem köszönés lett volna a helyes forma, amit ő csinált??
Legközelebb, ha ilyen emberrel találkozok, vissza fogok kérdezni, hogy "ha már ilyen jól értesz az illedelmes köszönéshez, akkor hogy-hogy te nem tudsz köszönni"?? :P
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!