Normális, ha egy kedves illető megsértődik azon, hogy az ember “Jó napot”-tal köszön neki, és nem azt mondja, hogy “Jó napot kívánok”?
Nem friss az eset, de egyetlen egy ismerősöm volt eddig életemben, aki képes volt felkapni azon a vizet, hogy “Jó napot”-tal köszöntem neki, mert szerinte kizárólag a “Jó napot kívánok” a tisztességes forma.
Ezért az egyetlen mondatért anno képes volt fél órán keresztül üvölteni velem, mindezt rendkívül megalázó, megszégyenítő karakterrel.
Ekkor még fiatal voltam és ostoba: még el is bőgtem magam előtte.
Elmondta azt is, hogy (amúgy kb. csak ötöd-hatodrészt) voltak nemes ősei, tehát ha valaki, ő aztán “naggggyon” vágja, mi a módi.
Nem akartam közbeszólni, én is nemesi családból származom, ergó mi sem a “csá, csumi, csőtészta, palacsintasütő” kategória vagyunk. A létező összes ismerősömmel tisztelettel kommunikálok, megválogatom a szavaimat, nehogy véletlenül bárkit megbántsak vele, úgy gondolom, a szókincsem, a deklamációm sem minőség alatti, szóval nem nehéz elhinni, miért gyakorolt rám ez ilyen negatív hatást.
Rengeteg platformon olvastam a témában, viszont SEHOL nem találtam olyan információt, miszerint a “Jó napot!” forma udvariatlan vagy hiányos lenne, sőt: formális kommunikációban ugyanúgy elfogadott, mint a (mindössze egy szóval hosszabb) verzió.
Ha pár másodperc alatt halad el bárki a másik mellett, és nem akar hosszú kommunikáció a bonyolódni, általában nincs is igénye többre.
Az angol, és a többi nép is csak azt mondja: “Good morning”, nem pedig azt, hogy “I wish You a good morning”.
Most akkor mi az igazság?
Tényleg csak ez az alak helyes, vagy az egész problémázása csak egy mondvacsinált hiszti volt?
Nem, miért?
Austriaban voltunk morgen, meg abebdel köszöntek, mikor szembe jöttek velunk az epuletben...ismeretlenek
Ugyanúgy jó és udvarias a jó reggelt, jó napot, jó estét.
A kívánok általában a tanárok fejlövése.
Ilyen emberrel ne foglalkozz, aki még a köszönésben is azt keresi, hogyan köthet a másikba.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!