Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Szokások, etikett » 30 év körüliek, ti hogy...

30 év körüliek, ti hogy vagytok ezzel a munkahelyi magázódással?

Figyelt kérdés

Előző és első munkahelyemre húszon évesen vettek fel. Alapból az tűnt logikusnak, hogy a nálam idősebbeket és magasabb pozícióban lévőket eleve magázom. De ennél a cégnél az volt a megbeszélt szokás, hogy ne legyen ebből probléma, mindenki tegez mindenkit, kortól, nemtől, rangtól függetlenül. Eleinte nekem ez nagyon furcsa volt, egyetemről kikerülve tegezni a 60 fölötti, akár akadémiai nagydoktor kollégákat is. Kellett pár hónap míg megszoktam.

Most úgy alakult hogy munkahelyet változtattam és egyetemen dolgozom oktatóként. (Hozzáteszem nem tartom magamat tanárnak, nincs tanári diplomám. Szakember vagyok a magam tudományterületén, de így alakult, hogy egyetemre kerültem.)

Itt a húszon éves hallgatóknak rögtön az első órán el szoktam mondani bemutatkozás után, hogy engem nyugodtan lehet tegezni. Sokkal egyszerűbb így a kommunikáció és amúgy sem érzem őket korban olyan távol magamtól. Ennek ellenére azt veszem észre, hogy a többség mégis magáz.

Lehet ez is megszokás kérdése és ha eltöltök itt is hosszabb időt, akkor természetes lesz. Meg a korral jár, hogy egyre többen fognak magázni, fiatalok, velem egykorúak is.

Ti hogy vagytok ezzel?

2019. dec. 10. 21:43
1 2
 11/13 A kérdező kommentje:

Ezek szerint nem vagyok egyedül a helyzettel - ezt jó tudni. :)

Köszi mindenkinek a válaszokat.

2019. dec. 11. 20:26
 12/13 anonim ***** válasza:
19%
Igen, nem vagy egyedül... A baj eredete ott van, hogy illemet Mo.-on nem oktattak az 1. vh. óta. Így még az egyetemi tanárok sem értik a tegeződés mibenlétét és furcsállják ha valaki mégsem tegezi vissza... Miért nehéz megérteni, hogy a tegeződés nem csupán korfüggés kérdése (az óvodások és iskolások a hasonló kor miatt tegezik egymást). Felnőtteknél a tegeződés bizonyos barátsági, közelibb viszonyt feltételez. Nem tegezek le senki (felnőttet) csak azért, mert fiatalabb nálam. Teljesen normális és követendő, hogy két egykorú magázódjon. Majd fognak tegeződni, ha annak eljön az ideje.
2019. dec. 11. 21:19
 13/13 anonim ***** válasza:
Én még csak gyakorlaton voltam cégnél, szóval rendes munkahelyem még nincs, de nekem is nagyon szokatlan volt ez a tegeződés. Annak ellenére, hogy az első nap, ahogy bejelentkeztem, mondta a főnök, hogy "itt mindenki tegez mindenkit", nekem nem ment. Nem ismertem senkit, nem tudtam, hogy kinek milyen a jelleme, és lehet, hogy pont akkor van sz@r napja, amikor bemutatkozok neki, aztán "jól" indul az ismeretség. Én úgy vagyok vele, hogy ha minden egyes kolléga azt mondja nekem, hogy tegezzem, akkor egye fene, de én nem dőlök be ennek a mindenki tegez mindenkit dolognak. Amikor valaki újoncként megy egy céghez, megadja a tiszteletet, mert szeretné, ha kisegítenék az elején, és nem szétszívatnák, illetve míg egy újoncnak "nincs joga" bármilyen tiszteletet elvárni, egy több tíz éve ott dolgozó profinak már van. Szóval nem vagy egyedül.
2019. dec. 15. 02:08
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!