Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Nyelvek » Miert hasznalja ilyen elkepesz...

A800 kérdése:

Miert hasznalja ilyen elkepesztoen sok ember a ''-ban/-ben'' helyett a ''-ba/-be"-t? (Pl. Megy haza MAGYARBA. Itt vagyok a suliba. Stb. )

Figyelt kérdés
Engem mar ez iszonyuan kiborit...MIEEERT VAN EZ?!?! A sok gyakran elofordulo hiba kozul ez faj a legjobban fulemnek es a szememnek...a masodik az igek elotti igekotok kulon irasa. Ez komolyan a telefonra cuppanastol lenne? Szerintem ez eleg gyenge kifogas, de meg csak ezt hallottam meg a "faradt vagyok'' verziot...

#helyesírás #magyar nyelv #kozproblema #hibas beszed #butulo emberiseg #-ba -be -ban -ben #hulyek paradicsoma #nyelvkaromlas
2019. jún. 14. 01:34
1 2
 11/16 anonim ***** válasza:
46%
Amit gyakran használunk,azt próbáljuk gazdaságosan tenni,ennek módja a rövidítés, még akkor is,ha MOST helytelen. Lehet 50 év múlva helyes lesz.
2019. jún. 14. 12:01
 12/16 A kérdező kommentje:

Hoppa... igen, bocsi! Eleinte sokkal hosszab szoveget irtam es a "Megy haza magyarba." veletlenul ott maradt. Nem ugy ertettem, hogy az a helyes, hogy "Megy magyarban.".:D Sajnos nem tudom kitorolni.

Egybkent az angol szavak bebiggyesztgetese engem is zavar.

Ui.: Azert nem irok ekezetet, mert nincs a billentyuzetemen. =)

2019. jún. 20. 20:25
 13/16 A kérdező kommentje:
*"Megy haza magyarban."
2019. jún. 20. 20:25
 14/16 A kérdező kommentje:

''Nem. Pár évtizede sem volt jobb az iskolázottsági helyzet, sőt. Mégsem fordultak elő ilyen széles körben ezek a jelenségek. Akkor még csak tényleg az aluliskolázott, csak általános iskolát vagy még azt sem végzett rétegre voltak jellemzők ilyen hibák, ma pedig már a közép-, sőt felsőfokú végzettséggel rendelkezők körében is terjednek.''

En is igy latom. :(

2019. jún. 20. 20:37
 15/16 qkker1 ***** válasza:

"Azert nem irok ekezetet, mert nincs a billentyuzetemen. "

Be kéne kapcsolni a helyesírás-ellenőrzőt! /aláhúzza, javítási javaslatokat is ad/

2019. jún. 21. 08:44
 16/16 anonim ***** válasza:
46%
Szerintem egyáltalán nem hangzik furán, én helyesen írom, de szóban én is néha "-ba"-t mondok "-ban" helyett. Szerintem az összes helyesírási hiba közül ez a legkevésbé idegesítő. Viszont amikor valaki nagyon szépen akar beszélni és mindenre "-ban"-t használ (Megyek az iskolában, aztán megyek a boltban) az már irritál, de még az se annyira,mint az igekötők különírása.
2019. aug. 6. 12:44
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!