Hogy van angolul, hogy "nem lett volna muszáj venned"?
You needn't have bought it.
It wasn't necessary for you to buy it.
Ja bocsi, azt elfelejtettem hozzátenni, hogy légyszi felbontanátok elemenként, hogy van a nyelvtana?
Ha jól tudom a "volna" feltételes mód egy segédige+have+v3 alakból áll elő. Ha pedig if is társul hozzá akkor az if-nél van egy past perfect.
Tehát akkor ha jól értelmezem mindkét válaszotok ugyanilyen szerkezetet képvisel csak más megfogalmazásban?
4-es, a shouldn't have nem azt jelenti. Az egy rosszallás, nem a dolog szükségtelenségét jelzi, hanem hibáztatást, azt, hogy valamit rosszul tett, pl nem kellett volna rácsapnod a nagymamára az ajtót. A nem lett volna muszáj pedig szinonimával nem lett volna szükséges. Az, hogy a magyarban mindkettőre ráhúzhatjuk, hogy nem kellett volna, nem jelenti azt, hogy angolul is.
Kérdező: az első válasz egy tényleges 3. feltételes mód, csakhogy ezt így, még ha technikailag lehet is képezni, nem mondják, mert 3 segédige egymás után már áttekinthetetlen. Én pedig a need - szükséges segédigét használtam tagadásban, úgynevezett perfect infinitive-vel (have+3), vagyis a főnévi igenév befejezett alakjával, mert az angolban olyan is van, és az fejezi ki modális segédigék után a múlt időt.
"4-es, a shouldn't have nem azt jelenti. Az egy rosszallás, nem a dolog szükségtelenségét jelzi, hanem hibáztatást"
Pedig ezekben a helyzetekben is rengeteget használják. Tudom, a nyelvtankönyvben nem az van. Csakhogy az utcán emberekkel beszélgetsz, nem a nyelvtankönyvvel.
"engem nem győztél meg"
Felőlem. Éltem közöttük évekig, és sokat is beszélgettem velük. :)
You didn't need to buy it.
A "You shouldn't have" jelentése: Igazán nem kellett volna. Tehát ezt akkor használd csak,ha valóban udvarias szabadkozás a célod.
A teljes hosszában kiirt "You shouldn't have bought it." viszont szidás, kb. "Nem lett volna szabad megvenned."
Az általad kért jelentéstartalomra az a helyes, amit irtam.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!