Közös európai nyelv lehetséges Európának?
Mi a véleményed a közös kezdeményezéshez, hogy az új közös európai nyelv az europeo lenne.
Ezt a nyelvet az összes európai nyelvekből állítanák össze nyelvészek, szoftverek segítségével.
A szoftver a legrövidebb szavakat ajánlaná fel az európai nyelvekből, ki lenne alakítva egy 8000 szavas alapszókészlet, ami a magyar szavakat is tartalmazná.
Nyilván előbb kellene a politikai akarat, mintsem feleslegesen kialakítani egy újabb eszperantót.
Angol sem egyszerű nyelv felsőfokon, így mindig hátrányos megkülönböztetéssel jár egy angol anyanyelvűvel szemben.
Minden országban elég lenne csak egy nyelven tájékoztatót kiadni a termékekhez, fordítási kiadások lecsökkennének és a nemzeti nyelvek védettebbek lennének az idegen jövevényszavaktól.
Másik előnye, hogy így az összes hivatalos európai nyelven ismernénk szavakat, mégha keveset is.
https://www.youtube.com/watch?v=FqTvRj65Zl8
Szerintem már mindenki annyira beszéli az angolt,hogy az lehetne egy közös nyelv.
8000 szó alapszókészletnek se elég
Felesleges és butaság.
18 évesen magántanár nélkül simán átmentem felsőfokú angolon. Tanulni kell, nem alternatívákat keresni.
8000 szó pedig semmire nem elég.
Igazából senki sem nézi meg a linkeket, hanem amolyan általános gondolkodása van mindenkinek, de mindenki azt hiszi olyan egyedi a meglátása.
Nem 800, 8000 szóról van szó, eszperantó is megoldotta, hogy az alapszókészlet sokkal többet jelentsen, például az ellentétekkel, csak az egyik számít alapnak pl belo=szép, malbelo=ronda. Ez a nyelv nem létezik, de kialakítható. Franciák találták ki a módszert és megvan az elv, amiért szívesebben használnák az eszperantóhoz, angolhoz képest. Nem is lesz kialakítva előbb a nyelv, aztán az elgondolás, mint az eszperantónál. Tehát megvan az esélye, hogy soha nem lesz ez a nyelv, de ennek kicsi az esélye. Az európai nyelvek többsége lefedi az amerikai kontinensét nagyját is. (angol, spanyol, francia, portugál)
Egy nyelv elsajátításához 10 évre van szükség. Ha valaki nagyon profi fél év alatt középfok, egy év alatt felsőfkú nyelvvizsgát ugyan le tudja tenni. Viszont az életszerű tudáshoz nekem kint éveket kellett eltöltenem ahhoz, hogy gondolkodjak, álmodjak, számoljak, érezzek is idegennyelven. Tárgyalóképességhez sem hátrány, ha valaki a hétköznapi szlenget, dialektusokat, tájszólásokat is megérti. Nem beszélve a nyelvek eltűnéséről amiért az angol a felelős. Minden nyelv fontos, minden nyelvvel máshogy lehet a világot értelmezni.
Ha megjelenne ez a nyelv, ugyanúgy bolond lennék tanulni, ahogy az eszperantót sem vagyok hajlandó. Szerintem magyarul is jobban lehet boldogulni a világ bármely táján mint eszperantóul :) Viszont ha Európa előbb megegyezne, hogy kb. 40 európai nyelvből összeállítja, akkor rendben. Technikai megoldások is jobban tetszenek, mint az eszperantónál. Eszperantó idejében nem volt számítástechnika, pontosabban működnének az automatikus fordítók is.
Tényleg jó lenne egy nyelv,amit egész Európa ért és beszél.
Bár én az angolnak is örülnék.
Igazából azt nem tudom,hogy lehetne ezt elkezdeni,mármint oké,kitalálnak egy nyelvtant valahány szóval stb és hogy fogják ezt az emberek megtanulni.Pl elkezdik maguktól,de honnan tudják milyen szinten vannak,ehhez rengeteg anyag kell szerintem,és ez sok idő és erőforrás,tanárok stb.
Ha ez kész,kb. az EU-nak azt kellene mondania hogy mostantól ha nem ugyanaz az anyanyelvetek,csak a közös nyelven beszélhettek hivatalos ügyekben(egyébként úgyis valami nagyobb nyelv terjedne el).Nem lenne túl jó.
"Közös európai nyelv lehetséges Európának?"
Igen, angolnak hívják, és lehetséges volna, hogy jobban elterjedjen, csak ki kéne venni a fejünket a seggünkből.
"Ezt a nyelvet az összes európai nyelvekből állítanák össze"
get the fuck out
Nem érdekel.
A közös nyelv ostobaság.
Aki béna tanulni, így járt.
"A közös nyelv ostobaság."
Ez nem igaz, ha egész Európa angolt használna, annak bizony komoly előnyei lennének. De amúgy ha tudnának angolul a saját nyelvük mellett, már az megkönnyítené a dolgot. HA már erről gondolkodunk, akkor ez volna szó szeirnt az egyetlen értelmes dolog. De most elnézést, el kell hagynom ezt a threadet, mert nem bírom ezt a sok ostobaságot.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!