Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Nyelvek » Eszperantó vagy az izlandi...

Eszperantó vagy az izlandi nyelv fontosabb?

Figyelt kérdés

2019. márc. 31. 11:06
1 2
 11/19 anonim ***** válasza:
100%

#10 válaszoló az eszperantó tanításából él, csak elfelejtette a "disclaimert".

Az eszperantó nagy haszna, hogy kicsi a kára, vagyis hogy könnyen, olcsón és gyorsan fel lehet belőle készülni a nyelvvizsgára. Ha egy használhatóbb nyelv nem fér bele a keretbe a diplomáig, az eszperantó jó kibúvó lehet. Már ha elfogadják.

Azon kívül van ingyenes eszperantó vendéglátó-hálózat világszerte, habár ez nem egyedi dolog.

Ha célzottan eszperantóul beszélő embereket, eszperantó irodalmi műveket vagy turisztikai célokat keresel, akkor szintén használhatod. Ezen logika mentén a bantu nyelv is nagyon hasznos, hiszen aki keres, az talál.

2019. ápr. 1. 13:17
 12/19 TappancsMancs ***** válasza:

"Döntöttem, agysorvadás ellen is jó az izlandi, meg tetszene, mert egyből mindjárt megkérdeznék, hogy az angol legalább megy, te gyökér?" 😃 Kérdező, te se vagy százas 😃 Jól van, akkor mehet az eszperantó. Én meg írok egy könyvet eszperantóul és kiadatom, vinnék mint a cukrot. 😃 Utána meg elmegyek egy eszperantó klubba, mert ennél jobbat se tehet az ember.

Egyik válaszoló, rendben legyen élő nyelv, de nevezzük inkább beszélt nyelvnek, viszont akkor sincs sok értelme az utcán megkérdezni eszperantóul valakitől, hogy az x utca merre van. Pár ezren beszélik anyanyelvi szinten - és az angolt? Biztos érdekes megtanulni, de semmi esetre sem gyakorlati szempontból, mert bemegy az ember egy hotelbe és még ott is hiábavaló az eszperantó tudása, pedig egy hotelben aztán tényleg idegen nyelvekre is fel vannak készülve. Hobbynak jó. Vagy ha összefutok Vernével akkor simán szót értünk.

És ne vedd gúnynak, tényleg csak viccelődünk, mert hát rengeteg jobban használható nyelv van amit meg lehet tanulni.

"A logikus nyelvtani alapok miatt az eszperantót 3-5-ször gyorsabban lehet megtanulni mint a nemzeti nyelveket, a középfokú elsajátítása kb. 200-250 tanulási órát igényel."

Ezt nem tudtam, valóban érdekes.

Azért nyomtam egy zöldet a 0%-ra. :)

2019. ápr. 1. 16:52
 13/19 anonim ***** válasza:
Jó tanulást, az izlandi hírhedt a nehézségéről, de ha megszeretted, akkor ez nem lesz akadály.
2019. ápr. 1. 21:02
 14/19 A kérdező kommentje:

Köszönöm a jókívánságot! Izlandi a nyerő, viszont olvastam, hogy eszperantó mindenki által tanult nyelv, így egyenrangú.

Emlékszem, németül/angolul hülyének néztek sokáig. Igyekeztem mindig, hogy a kiejtésem legkevésbé legyen magyaros(szőke- nagyon fehér is vagyok), nem is néztem ki külföldinek, viszont a pontos kifejezőképességem hiányzott. Mai napig ez ritkán előfordul, bonyolultabb ügyintézésnél. Egy angol anyanyelvűnek meg gőze sincs milyen nehéz egy idegennyelv. Viszont Izlandon lehet angolra váltani, nekik is tanult. :) Ott büszkék az izlandira, keveset is változtatnak rajta, idegen szavakat izlandira cserélik(elfeledett szavakból képzik).

Szerintem középfokú izlandi is többet ér, mint felsőfokú eszperantó, videókból úgy láttam sokan csak gagyogva beszélgetnek eszperantót összejövetelekor. Nem biztos nincs jövője az eszperantónak, de a következő 50-100 évben biztos nincs, amíg mondjuk egy ne adj isten Egyesült Európának, vagy más új birodalomnak nem lesz egyik hivatalos nyelve(ha nem is közös munkanyelv).

De remélem addig az izlandi hadsereg még elfoglalja Európát :D

2019. ápr. 1. 22:19
 15/19 anonim ***** válasza:
100%

látom, hogy az újlatin nyelvek kilőve, de a német angol után pl a skandináv nyelvek? tudom nem ez volt a kérdés :) de pl norvégot nagyon hamar megtanulhatnád, onnan meg jön a svéd dán, na meg persze az izlandi is :))

csak egy tipp, :)

2019. ápr. 7. 11:24
 16/19 A kérdező kommentje:

Az kizárt, hogy azért tanuljak meg még 3 másik nyelven, hogy utána elfelejtsem :) De igazad van, úgy látom norvég az ami nagyjából közvetít a svéd és a dán közt. Svéd talán a legkönnyebb, izlandi pedig távolabbi mindegyiktől. Feörei nyelv a legközelebbi rokona, de úgy tűnik nem kölcsönös az érthetőség ezzel sem. Izlandi nyelvet nyelvi purizmus jellemzi, konzervatívan nyúlnak a nyelvhez, nincs dialektusa és tudatosan ez cél is. Míg a többi skandináv nyelvre ez nem igaz!

Ha hasznosságot nézzük Európában a német a lényeg, mert ahol németül beszélnek ott pénz is van, de illik idegen nyelven is beszélni, német területeken is legfontosabb az angol. Kuriózum a magyar is, akartam még egyet is, ezért gondolkodtam az eszperantó és izlandin. És szükségem van még egy kulturális sokkra, nem beszélve a tájról, ami nagyon más, mint egy osztrák vagy magyar vidék. És utálom a sok napot! :) Azért nyilván kár, hogy Reykjavík nem milliós város, hanem egy viszonylag kicsi mondjuk Győr nagyságú vagy Nagy-Reykjavík egy "Debrecen".

2019. ápr. 7. 23:34
 17/19 eszperantista válasza:
Én, mint ötven éve eszperantista azt mondom, hogy az izlandi, mert az eszperantisták anyanyelv pártiak. Ezt kevesen tudják, kevesen értik meg. Az eszperantóról Umberto Eco legutolsó ilyen írásait érdemes elolvasni. A Radical Radio egyik felvételén azt mondja, hogy az eszperantó remekmű. Ő egy olyan tudós, aki a közönytől eljutott az érdeklődésig, a tudatlanságtól az informáltságig, a szkepticizmustól pedig a nyelv megbecsüléséig. Umberto Eco rájött arra, hogy annak , aki nem tudja, hogy az eszperantó mesterséges nyelv, az észre sem veszi azt. Továbbá: az eszperantó a whorfi koncepciónak is eleget tesz, áll mögötte egy egyfajta "vallás", világnézet, és lenyűgöző a saját irodalma és a fordítások, amik egyenrangúvá teszik azt a többi nyelvvel.
2020. nov. 16. 22:46
 18/19 anonim ***** válasza:
rég voltam itt, de nagyon tetszett a válaszod , 15-ös vagyok :) és a 16-os reakciódra gondolok átgondolt értelmes
2021. márc. 1. 07:14
 19/19 A kérdező kommentje:
Nem vettem észre, hogy valaki válaszolt. Szép korona időszak előtti vágy volt(jöttek új kihívások), most örülök, hogy osztrák állasom van, bár utálom. TeachYourself izlandija megy, kb. 1000 szó, azt hazudja, b2szintet ad. Ingyenes oktatàsi portál vacak. Van pár igényes film. Kicsit csalva angolul lehet kiegészíteni. :) Német dialaktusokra, angolhoz is kevés egy élet. Drága turisztikai cél. Oda csak vendégmunkásként éri meg. Viszont magyar helyen 200.000 ből meghúzom magam. Màsik véglet túl spórolni, szerintem lesz hiperinflàció, euróèrt sem érdemes gülizni. Aztán 5 év múlva kidobnak minket magyarokat az Eu-ból(elméletileg csak népszavazással lehet) vagy nem dolgozhatok, divatba jön az izlandi, oroszig csak nem jutunk :)
2022. febr. 20. 21:31
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!