Angolban kérdésnél mindenképp kell a did használata?
Pl ki játszotta a főszerepet?
Who did play the main role?
Who played the main role?
Nem vagyok expert angolból, de az első mondat hülyén hangzik, a második a helyes.
A did az egyszerű múltban van, úgyhogy nem, nem kell minden kérdéshez did szócska.
Who played the main role?
Did XY play the main role?
Alanyra kérdezésnél nem kell, itt meg épp az történik.
Meg még a whose?
Kedves #4., ne kavarj be. Ha kérdőszó van a mondatban, akkor is kell segédige az egyszerű jelenben (do/does) és múltban (did), kivéve, ha az alanyra kérdezel, ahogy előttem írták is.
XY played the main role last year in Hamlet.
Who played the main role ...? - ki játszotta..
Did XY played the main role ...? - XY játszotta a főszerepet...
What did XY do last year... - mit csinált
When did XY play the main role in Hamlet? - mikor játszotta...
etc.
Amúgy élő beszédben rengetegszer hagyják el a szabályos formát, és kijelentő módban teszik fel a kérdést kérdő hangúllyal?
You ate my cake? - Megetted a tortámat? (Did you eat helyett)
Iskolában meg nyelvvizsgán nem nagyon tolerálják, de élő beszédben percenként találkozol a formával.
Látom, az én segítségem már nem nyerte el mindenki tetszését. :) Akkor további piros kezekért még egy kis kiegészítés. Nem először hangzik el, hogy és még a "whose" után sem kell, de amikor legutóbb szóba került valójában szintén alanyra kérdezett rá, hisz önmagában (teljes kérdésben) nem találkoztam a "whose"-zal (lévén a jelentése is "kinek a") Viszont, ha nem tévedek...
Whose sister went to the shops? - alanyra
Whose role did he play? - tárgyra
Szóval vagy én felejtettem el teljesen angolul, vagy könnyen lehet, hogy a "whose" után is kellhet segédige. :)
"Iskolában meg nyelvvizsgán nem nagyon tolerálják, de élő beszédben percenként találkozol a formával."
Igen, ez így van, élőbeszédben, de ez ettől még nem helyes, ahogy nálunk suksüköléssel, náknékolással és társaival is percenként találkozol az élőbeszédben. ;)
Ja, nem voltam elég precíz, kösz a kiigazítást.
Azt meg ne csodáld, ha valakire azt mondod, nem írt jót, akkor bosszúból lepontoz. :D Nem magamról beszélek, ugye. :D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!