Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Nyelvek » Mi a különbség a guilt és a...

Mi a különbség a guilt és a remorse között?

Figyelt kérdés
Hogy mondják hogy bűntudatom van illetve, hogy lelkiismeretfurdalásom van?
2018. aug. 20. 14:00
 1/6 anonim ***** válasza:
87%

Szerintem ez:

guilt: bűntudat, amikor tudod,hogy rosszat tettél

I feel guilty.

remorse: ez a lelkiismeret furdalás, amikor nem csak azt tudod,hogy rosszat tettél, de meg is bánod és szeretnéd a hibádat jóvá tenni.

I feel remorse.

2018. aug. 20. 14:31
 2/6 Vree ***** válasza:

A bűntudat és a lelkiismeretfurdalás egyaránt a guilt. A remorse a bűnbánat.

Tehát az előbbi a piszkáló érzés, hogy valamit elkövettél, amiről érzed, hogy rossz, de nem feltétlenül bántad meg. A remorse a mélyen átérzett megbánás. (Gyakran ott is van mellette a jelző: deep remorse, tehát mélységes megbánás.)

2018. aug. 20. 14:31
 3/6 Vree ***** válasza:
(Tehát az előbbi az, amikor azt gondolod, hogy "lehet, hogy én is hibás/bűnrészes vagyok? jobb, ha igyekszem, hogy ne látsszon rajtam", a második amikor azt gondolod, hogy "Igen, az én lelkemen szárad, esküszöm, hogy soha többet.")
2018. aug. 20. 14:35
 4/6 anonim ***** válasza:
51%

Az angol nyelvben a guilt és a remorse nem szinonim kifejezés, nem ugyanazt jelenti.

Azt már leírtuk, hogy mi közte a különbség, ebben egyetértünk. A magyar nyelvben a lelkiismeret furdalás és a bűnbánat viszont azonos jelentéssel bír.

Tehát a kérdező kérdésére a választ leírtuk. Persze, az angolban is vannak más szavak a bűnbánat/lelkiismeret furdalás kifejezésére, de itt amire a kérdező kíváncsi:

a guilt a bűntudatnak, a lelkiismeret furdalás/bűnbánat a remorse-nak felel meg.

2018. aug. 20. 14:55
 5/6 Vree ***** válasza:
46%

"A magyar nyelvben a lelkiismeret furdalás és a bűnbánat viszont azonos jelentéssel bír."

"bűntudat és a lelkiismeret furdalás/bűnbánat"

Ezt szerintem gondolt át még egyszer. A lelkiismeret-furdalás eléggé kifejező szókép, nem tudom, miért tanultad félre, de a bűntudattal egyenlő...ahogy már azt leírtuk részletesen. A bűnbánat, megbánás a beismerést és felelősségvállalást követő lépés. A lekiismeret azért "furdal", piszkál, mert az a nem teljesen tiszta tettet követő rossz érzés.

2018. aug. 23. 00:37
 6/6 anonim ***** válasza:
Nem tanultam félre semmit, nem is fogok ezen leállni vitatkozni.
2018. aug. 24. 01:53

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!