Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Nyelvek » Mit jelent az, h meginvitál?

Mit jelent az, h meginvitál?

Figyelt kérdés
2018. júl. 31. 15:07
 1/7 anonim ***** válasza:
73%
Meghív. Helyesen úgy kéne használni ezt a szót, hogy invitál, igekötő nélkül. Mivel az invitálás alapból meghívást jelent. Ezért ez így (helytelenül) azt jelenti: megmeghív. Helyesen: invitál = meghív
2018. júl. 31. 15:11
 2/7 anonim ***** válasza:
20%
Vagy méginkább: invitál - hív; meginvitál - meghív
2018. júl. 31. 15:49
 3/7 anonim ***** válasza:
63%

Valóban azt jelenti, hogy meghív, de...

#1: Ez elég rossz megközelítés. A "meg" igekötő igen gyakran sajátos jelentéstöbbletet ad: valami megtörtént, lezárult, a cselekvés egésze befejeződött. Pl. attól, hogy tanultam valamit, még nem biztos, hogy megtanultam. Attól, hogy főztem az ebédet, még nem biztos, hogy megfőztem.

Ha azt mondom, invitáltam a szüleimet ebébdre, abból valahogy hiányzik valami, ami a "meghív"-ban benne van: hogy elfogadták a meghívást.

A magyar nagyon sokrétűen és kiterjedten használ igekötőket, így ezt az idegen eredetű szót épp azzal tesszük magyarossá, azzal illesztjük be a magyar nyelvbe, hogy ellátjuk igekötővel.

Aki ezt megakadályozza azzal, hogy kényszeresen igekötő nélkül használja, az pont ezáltal fog magyartalan mondatokat alkotni, azaz szembemegy a magyar nyelv rendszerével. A nyelv nem logikus, nem matematikusok alkották, így az olyan érvelések, hogy "meginvitál = megmeghív", egyszerűen értelmetlenek.

A nyelvben egyetlen módn lehet meghatározni, hogy mi számít helyesnek: amit sokan használnak és ugyanazt értik alatta, az helyes.

2018. júl. 31. 16:05
 4/7 anonim ***** válasza:
18%
Annyira tudtam, hogy lesz egy olyan válasz, mint az 1-es, de nagyon pozitív, hogy lett egy olyan is, mint a 3-as :) végre valaki felismeri, hogy befejezetté is tesz az igekötő.
2018. júl. 31. 16:43
 5/7 anonim ***** válasza:

"Ha azt mondom, invitáltam a szüleimet ebébdre, abból valahogy hiányzik valami, ami a "meghív"-ban benne van: hogy elfogadták a meghívást."

Hát iiiigen! Pont azt jelenti, hogy hívtam őket, nem az, hogy meghívtam! Mecsoda különbség!

2018. júl. 31. 16:58
 6/7 anonim ***** válasza:
2018. júl. 31. 18:31
 7/7 anonim ***** válasza:
100%
Csak megmegjegyezném a partvonalról, hogy a meginvitálra a példát Mikszáthtól hozza az értelmező szótár.
2018. júl. 31. 19:03

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!