Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Nyelvek » Mitől függ az, hogy a német...

Mitől függ az, hogy a német szavak végén a hangsúlytalan e-t hogyan ejtjük?

Figyelt kérdés

Legtöbbször lekopik, vagy alig ejtik, néha pedig teljesen kiejtik. Van erre valami szabály?

Brille, Sage, Sonne stb.

febr. 2. 15:26
 1/5 anonim ***** válasza:
A legtöbbször nem ejtik hangsúlyosan, igazán nem ismerek olyat, amikor "magyarosan" kimondják a szó végén.
febr. 2. 15:52
 2/5 anonim ***** válasza:
100%

Legtöbbször lekopik??? Ezt honnan veszed? Ez legfeljebb az E/1 jelenidejű ragjára igaz, pl Ich hab' kein Geld. De főnevek vagy melléknevek végéről nem szokták elhagyni. Már csak azért sem, mert nyelvtani szerepe is lehet (többes szám, nőnem kifejezése).

Általában egy ö-szerű hangot ejtenek (IPA [ə]), de Ausztriában hallottam már helyiektől "magyaros" e-vel is.

febr. 2. 16:41
 3/5 anonim ***** válasza:

A németországi standard németben ez az /ə/ hangnak felel meg.

Az osztrák standard németben viszont ezt a hangot nyílt e-nek (/ɛ/) ejtik, mert az /ə/ az osztrák nyelvjárásokban törlődik. A bécsi köznyelvben az elmúlt 50 évben a zárt e és a nyílt e közti különbség megszűnt a hangsúlyos szótagokban, így azokban kizárólag zárt e-t ejtenek, a nyílt e-t pedig a hangsúlytalan szótagokban.

febr. 2. 16:43
 4/5 anonim ***** válasza:

Ez a nyelv sajátossága.

Korona/Krone/króne.

Erre sincs szabály.

febr. 2. 19:21
 5/5 anonim ***** válasza:
100%
Én inkább azt vettem észre, hogy az észak-németben olyan szavak végén is ejtenek "-e"-t, ahol a standardban nem, pl. -felde, -walde végződésű településnevek, "jetzte" jetzt helyett.
febr. 4. 10:14

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!