Jók ezek az angol mondat részletek?
The meeting had already started for a few minutes..
Az előadás már néhány perce elkezdődött..+ múltbeli esemény
The meeting had been already going on for a few minutes..
Az előadás már néhány perce folyt..+ múltbeli esemény
Illetve..
Még esetleg mivel lehet kifejezni azt hogy már néhány perce tartott valami?
Itt megtévesztő a magyar használat, mert mi időpontra is és időtartamra is használtatjuk a -(j)a/-(j)e végződést: pl. 5 perce, éve, hónapja, órája, stb.
De ettől még magyarul is nyilván künönbséget teszünk időpont és időtartam között. Ezt azzal lehet szemléltetni, hogy kicsit kifacsarjuk a magyar mondatokat:
1) Az előadás már néhány perccel azelőtt óta elkezdődött – ez nem OK, hiszen elkezdődni nem lehet tartósan, csak egy adott időpontban!
2) Az előadás már néhány perccel azelőtt óta folyt – ez OK, bár nyakatekert
Ebből látszik tehát, hogy az 1)-ben valójában nem időtartam szerepel, hanem időpont.
Az angol szigorúan megkülönbözteti az időtartam és az időpont jelölését, és for-ral csak időtartamot vezet be, ezért az 1) mondat fordítása hibás. Helyesen:
1) The meeting had already started a few minutes before/earlier.
A 2) mondat jó, de szencsésebb az already-t a had után tenni:
The meeting had already been going on for a few minutes.
Esetleg:
The meeting had already been under way for a few minutes.
Köszi!
Még egy kérdés. Ez is jó lenne az elsőre?
The meeting had already started a few minutes AGO
Nem. Az ago mindig a jelen pillanathoz viszonyít, de mivel itt Past Percect-es mondat van, ezért az előadásnak egy múltbéli pillanathoz képest kellett már elkezdődnie, csak épp ez a pillanat ebben a mondatban konkrétan nem szerepel, de a szövegkörnyezetből ki kell derülnie, pl.
I got there at 3 pm. I think the meeting had started a few minutes before.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!