"nem bírom megállni, hogy", vagy "nem bírom megállni, hogy ne"?
Figyelt kérdés
Hogy kell mondani: "nem bírom megállni, hogy ne egyek" (google 37 találat), vagy úgy, "hogy nem bírom megállni, hogy egyek" (8 találat). Én is automatikusan az elsőt mondom, pedig nem az elsőnek, hanem a másodiknak az az értelme, amit mondani akarunk. Most akkor hogy van ez?2018. febr. 9. 08:37
1/6 anonim válasza:
Mit nem birsz megallitani/megallni?
Az evest, nem?
Akkor az elso.
2/6 A kérdező kommentje:
Ezt mondom én is, ezért nem értem, hogy miért a második az elterjedtebb, és miért az jön automatikusam az ém számra is. Talán azért, mert a megállni itt nem azt jelenti, hogy tartózkodni tőle, hanem azt, hogy ragaszkodni hozzá?
2018. febr. 9. 10:20
3/6 anonim válasza:
Akkor sincs ertelme.
Nem tudok nem ragaszkodni az eveshez. (?)
Nem tudok nem ragaszkodni a nem eveshez. (?)
4/6 anonim válasza:
Viszont, nem birom ki, hogy ne egyek. Igy jo.
Nem birom ki , hogy egyek. Nem jo.
Megallni - kibirni
5/6 anonim válasza:
Kibir - eltur szinonima
Ez a magyarertelmezo szotarbol.
eltűr (ige)
“1. Képes kibírni egy rossz vagy zavaró dolgot közbeavatkozás nélkül, bár lenézi vagy megveti; elvisel, kiáll.“
6/6 Vree válasza:
Első jó ahogy/amiatt amit #5ös írt: "megáll" (kiáll, kibír, eltűr, elvisel) azt jelenti, hogy lelkileg elvisel egy állapotot, azt, hogy NE egyen. Nem azt nehéz végbevinnie, hogy de, egyen.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!