Minek van az angolban 12 igeidő?
Amit az angol a sokféle igeidővel fejez ki, azt a magyar toldalékokkal teszi. Nem azért van pl 4 múlt idejük, mert négyféleképpen fejezik ki, mi az, ami megtörtént, hanem az árnyalatokat így tudják megkülönböztetni.
Nálunk sem mindegy, hogy olvas, olvasgat, elolvas, olvasott. Nem kis különbség van a négy szó között:)
Persze, vannak ritkán használt igeidők, de csak azért, mert ritkák a szituációk is, amikor például ilyet mondunk:
A jövő héten lesz éppen tíz éve, hogy leszoktam a dohányzásról. – Ilyet az anyanyelvünkön is ritkán mondunk, mindazonáltal nélkülözhetetlen tudni, hiszen ugyanezt nem tudod máshogy kifejezni. Se magyarul, se angolul. És magyarul is jelentős a különbség:
Két éve tanulok angolul
Két évig tanultam angolul
egyik Present Perfect, másik Present Perfect Continous. Nálunk ott vannak a ragok az alanyon-állítmányon, náluk nincsenek. Náluk segédigék vannak, amelyek igeidőként ugyanazokat a szerepet töltik be, mint nálunk a ragok.
Továbbá a magyar mondatok tele vannak szórva a „már” és a „még” szavakkal, hogy árnyaljuk az időt, amit viszont az angolból szinte teljességgel hiányzik. Ott, ha ki van téve, hogy „already” vagy „yet”, akkor ott annak nagyon konkrét szerepe van, nem csak úgy dobálják, mint mi. A
Főztem az ebédet.
ill.
Megfőztem az ebédet. – szintén nem elhanyagolható különbség. Lám, az egyik szimpla múlt, a másik befejezett.
Ezen a dilemmán minden kezdő angolos átesik, aztán mire jól leülepszik évek alatt a nyelv, addigra rájön, hogy tulajdonképpen egyiket sem lehet „kivenni” büntetlenül belőle.
Én azt mondom, mesterségesen fel lett fújva a történet, hogy az angol nyelvtanárok is kellőképp fontosnak éreztessék magukat (ahelyett, hogy inkább a nyelvtanulás megkönnyítésében, átláthatóvá tételében segédkeznének), ha már egyszer az angolok deklinálni meg esetek szerint ragozni nem tudnak.
Könyörgöm, összesen 2 azaz két igeidő van az angolban. Nem a Holdról jöttek, ugyanaz a két igeidő van nekik is, mint valamennyi indoeurópai-uráli-altáji nyelvben. Az egyik a jelen, a másik pedig a "d/t" protoeurázsiai időjellel ellátott múlt idő. A többi nem idő, hanem időn belüli árnyalat, jelleg vagyis aspektus.
Két aspektus van az angolban, az egyik azt fejezi ki, hogy az általánossághoz képest benne vagy-e épp a dolog folyamatában
Énekes vagyok / épp énekelek
(múlt időben: énekes voltam / épp énekeltem)
A másik pedig azt, hogy befejezésre került-e az adott tevékenység.
Csináltam a szekrényt / Megcsináltam a szekrényt.
Most ezt a két időt és külön a két aspektust lehet egymással szorozni, kombinálni, és akkor pillanatok alatt hatványozódni fog az egész, az igaz...
A probléma számunkra inkább az, hogy közvetlen ragok helyett előszeretettel használják ezeket a segédige + igeneves szerkezeteket. De ha nagyon akarunk, magyarul is tudnánk ilyen nyakatekerten beszélni, mint:
"a vonat meg van jőve", "a feladat el van végezve", "vagyok csinálásában", "nekem volt épp elkészülésben levésem, amikor" - na körülbelül így beszélnek az angolok, németek.
És akkor írok én neked olyan grammatikát, ami szerint a magyarban is van 12 igeidő...
Egyébként vannak olyan agglutináló nyelvek, amiben aztán tényleg nem 2-3 aspektus, mód, hang, szerkezet, idő, szám, személy, anyám kínja van, így hát láttam olyat - viccből megcsinálták -, hogy egyetlen ige elragozása egy komplett 130 oldalas könyv, ha úgy veszed, oldalankét 12 igeidővel.
"Két éve tanulok angolul
Két évig tanultam angolul
egyik Present Perfect, másik Present Perfect Continous."
Frászfenét. Az egyik Present Perfect Continuous, a másik meg Past Simple.
"Minek van az angolban 12 igeidő?"
Hogyhogy minek? A lónak miért van négy lába? Hogy lehet ilyet kérdezni? :)
"szerintetek nem sok ez?"
Mihez képest?
"3 vagy 6 nem lenne elég?"
Egyeseknek még sok is. Pl. azoknak, akik még csak a Present Simple meg a Past Simple közötti különbségnél tartanak és fél év alatt akarnak anyanyelvi szinten megtanulni angolul. :DD
"Ha tehetnétek, milyen igeidőket hagynátok meg vagy vennétek ki? Miért?"
Beletennék még hatot, hogy még többet kereshessenek az angoltanárok, akik az egészről tehetnek, ahogy valaki írta. :D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!