Minek van az angolban 12 igeidő?
A sok igeidővel nagyon finoman tudnak kifejezni egymással összefüggő események közötti kapcsolatot.
Nem egyszerűbb?:
Én éppen írok
I'm writeing
Általában írok
I write
Csak igeidőt váltottam
Miért kéne bármelyiket is kivenni? Mindegyik igeidő más jelentést ad ugyanannak a mondatnak, ez a lényege. Pont hogy az lenne bonyolultabb, ha néhányat eltörölnél ezek közül, és amit régen egy egyszerű igeidőváltással fejeztél ki, most úgy kéne körülírni, hogy a másik rájöjjön, mit is akartál mondani.
Az meg, hogy ritkán használják némelyiket, az utca nyelvén biztos. De ettől még akadnak jó páran, akik szerint fontos a választékos beszéd.
Az angol igeidő-rendszer még mindig sokkal átláthatóbb és tanulhatóbb, mint a magyar igekötő-rendszer, amivel sokszor hasonló árnyalatot fejezünk ki, mint az angol a igeidőkkel, csak mi igétől függően használunk ilyen vayn olyan igekötőt, pl. a befejezettség, teljesség kifejezésére:
Pl. olvas-elolvas, ír-megír, tanul-megtanul, vásárol-bevásárol, irt-kiirt, ürül-kiürül.
Az angol igeidő-rendszer logikus képzésű és kifejező - úgy jó, ahogy van.
Mindkét oka van. Van olyan amit eleve ritkán kell használni.
De a bonyolultság miatt sem használják mindegyiket. Hogy extrém példát mondjak találkoztam már olyan angol anyanyelvű karibi emberekkel, akik a múlt meg jövő időt se használták ("yesterday I go to the beach" pl.).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!