Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Nyelvek » Izlandi vagy finn nyelvet...

Izlandi vagy finn nyelvet tanulnátok inkább az ALÁBBI SZEMPONTBÓL?

Figyelt kérdés

Nem hiszem, hogy lenne lehetőségem huzamosabban kimenni külföldre (nem is akarok). Alapvetően hobbiból tanulnám, nem kell nyelvvizsga, állásom is van már, de nem akarok olyan nyelvtanuló lenni, aki belevág, de csak addig jut el, hogy kenyeret kérjen a boltban. Rákerestem, és mindkettőre találtam tanfolyamot, és online dolgokat is. De egy bizonyos szint után már elég nehéz belőlük bármit találni (tanfolyamot, könyvet, bármi segédanyagot). Szerintetek jó lenne belevágni ebbe?

(Beszélek angolul, németül és spanyolul.)

2018. jan. 7. 19:03
1 2
 1/13 anonim ***** válasza:
80%
Izlandit nem ismerem, de a finn nyelv nekem nagyon tetszik, meg ugye rengeteg nagyon jó metál banda onnan származik, szóval azt tanulnám. :D
2018. jan. 7. 21:50
 2/13 anonim ***** válasza:
87%
Ha hobbiból tanulod, tehát nincs mögötte érdek, akkor csak te tudhatod, hogy melyiket érdemesebb számodra tanulni. Én valószínűleg a finnt tanulnám, mert tudtommal egy elég zárt ország, és érdekes lehet betekintést nyerni belé a nyelv által. Plusz, ugye nyelvrokonaink. Az izlandi tudtommal egy nagyon archaikus, erősen flektáló nyelv, megszállottság nélkül nem hiszem, hogy meg lehet tanulni. Egyébként szívesen felfedezném azt az országot is, de szerintem ott átlagban elég jól tudnak angolul.
2018. jan. 7. 21:53
 3/13 anonim ***** válasza:
100%
ha esetleg pénzt is akarsz vele keresni, akkor finnül tanulj. Az izlandira semmi szükség sincsen izlandon kívül. Amennyire meg szükség van (irodalomfordítás) annyian már beszélik jelenleg az országban.
2018. jan. 8. 00:48
 4/13 Mansour ***** válasza:
100%

Az angol és a német segít az izlandiban, bár még így is nagyon húzós a dolog. Én norvégot és svédet tanultam, az izlandival csak minimális szinten foglalkoztam, szimplán szórakozásból, de gyakorlatilag semmire sem jutottam vele. Viszont ha érdekel a nyelvtörténet vagy az összehasonlító nyelvészet, akkor jól el lehet szórakozni azzal, hogy összehasonlítgatod a német és angol jelenlegi és/vagy korábbi változataival.

A finnel is el lehet így szórakozni, csak ott jóval kevesebb hasonlóságot fogsz találni a magyarral.

Egyébként meg én is azt tudom mondani, hogy hobbi nyelvtanulás esetén azt kell választani, amelyik jobban tetszik bármilyen szempontból, illetve amelyik kultúrába jobban szeretnél közelebbi bepillantást nyerni.

2018. jan. 8. 10:44
 5/13 A kérdező kommentje:
Hát egyikről se tudok sokat, azért kérdeztem véleményt. Köszönöm a válaszokat.
2018. jan. 8. 21:21
 6/13 A kérdező kommentje:
Ja, és érdekel a nyelvtörténet. :)
2018. jan. 8. 21:22
 7/13 Mansour ***** válasza:

"Ja, és érdekel a nyelvtörténet. :)"

Akkor vedd elő az óangolt, ófelnémetet és esetleg a gótot is, és jó szórakozást az izlandihoz! :)

2018. jan. 9. 09:30
 8/13 A kérdező kommentje:
Hát ezekhez nem értek sajnos, csak az ómagyarhoz... :(
2018. jan. 9. 21:22
 9/13 anonim ***** válasza:
70%
Ha hobbi, akkor kezdd el, amelyik szimpatikusabb. Ha érdekel a germán nyelvtörténet, szeretni fogod az izlandit. Én szerintem a finnt tanulnám, de ez egyéni. Nekem pl. az orosz az, ami régi álmom, és tudom, hogy meg fogom tanulni, mert érdekel az az óriási, feltérképezetlen kultúra, ami mögötte áll. Már pusztán az a tény is vonzóvá teszi, hogy a SZU egykori területének kb. egészén elboldogulhatsz vele.
2018. jan. 9. 22:11
 10/13 anonim ***** válasza:
56%

én gyakorlott nyelvtanuló vagyok.

annyit mondanék, hogy olyat nem érdemes tanulni, amit nem tudsz később használni, mert nagyon könnyű elfelejteni a nyelvet. Pláne meg sem lehet tanulni normálisan itthon, de izlandiból tanár sincsen nagyon, ha van is, annak is ki ellenőrzi a hozzáértését meg a tudásszintjét vajon. és nem lenne beszélgetőpartnered, akivel fenntartsd a nyelvtudást. A finn minden szempontból jobban hozzáférhető nyelv. Ha az ómagyar érdekel, akkor passzol is hozzá. Értelme is több van, és használhatod is a jövőben. Az izlandinak csak annyi az értelme, hogy pár embert elkápráztathatsz 2 percig, mikor megtudják, hogy beszélsz izlandiul. Lássuk be, ennek nem sok értelme van. Legyen a nyelvtudásnak konkrét haszna, minek fecsérelnéd bele az idődet, ha nem akarsz vele semmit kezdeni.

2018. jan. 9. 22:40
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!