Hogyan tegyem a mesterséges nyelvem szavait jellegzetessé, egyedivé?
Próbálkozok olyasmikkel, hogy például a mély hangrendű magánhangzók után csak a "b, d, g, k, t," mássalhangzók jöhetnek, az ereszkedő kettőshangzók után hosszúak a mássalhangzók, stb.
Csak az a probléma, hogy ezek a szabályok nagyon kötötté teszik a szóalkotást, és így nem is tetszik nekem annyira. Folyton nézegetem Tolkien nyelveit, hogy olyan jellegzetes hangzása van mindegyiknek; vagy akár a német, a finn, az arab, a török nyelvet olyan könnyen fel lehet ismerni a hangzása alapján.
Szóval hogyan alkothatnék egy olyan nyelvet, aminek jellegzetes, egyedi hangzása van, egyedi szavai?
Írsz néhány példát?
Ha eléggé kötöttnek érzed a szóalkotást, akkor valószínűleg jó úton vagy. Talán előbb szótagokat kellene csinálnod.
ȗüdööŋkȧigjur=sötétség (ȗüdööŋkȧig=sötét; jur=ség)
ȏȧt̄nȧ=kegyetlen (ȏȧt̄=kegy;-nȧ=-etlen)
lökkenlüȋíg=rejtély
ölläur=nagy
lojád̄íf=
štomöb=katona
Nagyon jó felvetés a szótaggyártás, nem is értem, hogy hogy nem gondoltam rá! Köszi! :D
Ember legyen a talpán, aki ezt a sok bonyolult ékezetet majd egyszer megtanulja leírni :D Kis javaslat: szerintem, ha egyediséget akarsz, ne a magyar képzőket írd át a saját nyelvedre, hanem találj ki valami egyedit. Mondjuk lehetne a szó elején valami kis képző, vagy valami. De amúgy nem lesz rossz, bár elég bonyolult a szókészlet, olyan, mintha valami ősnyelvet látnék :D mi lenne amúgy, ha pl mint az orosz, az utolsó mássalhangzó, vagy magánhangzó keménysége alapján írnád hozzá a ragokat?
De amúgy érdekel az eddigi műved, ha van több, küldhetnél privátba, vagy valami :)
(off)
Engem is érdekelne ez az általad alkotott nyelv. (:
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!