Magyar nyelvészek, az "őket" személyes névmást miért használjuk vonatkozó névmásként élettelen dolgokra is?
Figyelt kérdés
Pl. Nem láttad az újságokat? Nem emlékszem, hova tettem őket.2017. dec. 31. 12:19
1/7 A kérdező kommentje:
Azt hiszem, ebben az esetben tévedtem, az "őket" nem vonatkozó, hanem mutató névmás. De a kérdés ugyanaz: vajon miért személyes névmás helyettesíti a tárgyat?
2017. dec. 31. 12:47
2/7 anonim válasza:
A Nyelvművelő kézikönyv meg is jegyzi:
[...] a hangsúlytalan azokat névmási tárgy helytelen alkalmazásának gyakran az a nyelvi babona az előidézője, hogy a személyes névmás nem utalhat dologra, csak személyre. Akik így gondolkoznak, azok összetévesztik a nyelvtani személy fogalmát a személy szónak szokásos köznévi jelentésével.
3/7 anonim válasza:
az őket személyes névmás, de miért gondolod, hogy nyelvészek használják? ha nyelvészt hallottál így beszélni, az azért lehetett, mert ő sem az akadémián tanult meg beszélni, jött valahonnan. ahogy józsef attila sem csak rímekben beszélt.
4/7 A kérdező kommentje:
Nem világos a felvetésed. Esetleg nem jól értetted a kérdésemet? Tudsz magyarázatot arra, hogy miért vonatkozhat az "őket" tárgyakra is?
2018. jan. 8. 09:13
5/7 A kérdező kommentje:
Egyébként köszönöm a 2. válaszolónak. Rákerestem a Nyelvművelő kézikönyvre is, és nagyon jól használható a magyar nyelv tanításában. Ráadásul megtaláltam az interneten Klaudy Kinga előadássorozatát, ami felűlmúlhatatlan!
2018. jan. 8. 16:55
6/7 anonim válasza:
A nyelvművelő kézikönyvet a nyelvészek eléggé lenézik. magyarázatom nincs rá, miért lehet az őket-et használni, ez kialakult, mert a beszélők így használták. nem a magyar az egyetlen ilyen nyelv, a spanyolban is cserélődik a le és a lo, tehát a hímnemű személy és élettelen dolog tárgyesete. Csak ott fordítva: tárgyként utalnak emberre.
7/7 A kérdező kommentje:
Utolsó! Ha nem tudod, ne válaszolj! Ahogy a latin mondja: Si tacuisses, philosophus mansisses.
2018. jan. 10. 02:16
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!