Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Nyelvek » Az "I did read a book. " helyes?

Az "I did read a book. " helyes?

Figyelt kérdés
2017. okt. 30. 15:00
 1/5 anonim ***** válasza:
88%
Jellemzően nem, de lehet az. Körülbelül azt jelenti, hogy "De igenis elolvastam egy könyvet." Ha csak simán azt akarod mondani, hogy "Elolvastam egy könyvet", akkor "I read a book."
2017. okt. 30. 15:04
 2/5 anonim ***** válasza:
4%
kijelentő módnál felesleges a segédige.
2017. okt. 30. 15:38
 3/5 anonim ***** válasza:
100%
Helyes, néha szokták így használni, mikor nyomatékkal akarnak mondani valamit. Indokolatlan használata zavaró lehet.
2017. okt. 30. 16:24
 4/5 Vree ***** válasza:
100%

Ha nyomatékosítani akarod, akkor igen. A "did" magyarra fordítása ilyenkor kb: tényleg, igazán, valóban, komolyan, "az igazság az, hogy"/"Igaz, hogy"

Példa:

- You didn't clean the kitchen like I asked.

- I did clean the kitchen, but it became dirty again.

(Nem takarítottad ki a konyhát, ahogy kértem.

De, (én igazán) kitakarítottam, de újra piszkos lett.)

I did hate him, but I didn't kill him.

Igaz, hogy utáltam, de nem én öltem meg.

Ha csak úgy odaveted viszont, hogy "I did read a book.", akkor visszakérdezhetnek, hogy miért mondod ezt, megkérdőjelezte valaki, hogy tényleg elolvastad-e? Miért bizonygatod?

2017. okt. 30. 18:10
 5/5 anonim ***** válasza:
Esetleg még írásban, ha a szövegkörnyezetből nem egyértelmű az igeidő. Erre sok példa van olyan szavaknál, ahol a jelen és múlt idejű alak írásban azonos.
2017. okt. 31. 00:17

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!