Megmagyaráznátok ezt? (angol)
Köszi! Nem, ők mindig így használják. Amikor kijöttem, nem is értettem, miért kérdezget mindenki arról, hogy maradok-e itt vagy ott. Aztán megtudtam, hogy ők így kérdezik meg hogy hol lakok.
De pl nagyon sok szó is más:
yes helyett aye
potatoes helyett tatties
thanks helyett cheers
no problem helyett nae bother (bár ez inkább szleng)
fag helyett poof
egy angol ismerősöm, aki itt él, úgy magyarázta nekem, hogy a skótok átvették tőlük az angolt, megtörték, és ma ezt a megtört angolt beszélik. amúgy sok skótot mai napig nem értek, annyira durva az akcentusuk. angolokkal, amerikaiakkal ilyen gondom nincs. példa skót akcentusra:
Az are you staying lesz, csak nem mondja/nem hallod a veget. Ez nem csak skot, minden angol nyelvteruleten hasznaljak a kifejezest. A staying nem tobb hosszu ever szol, hanem valahol most ott lakni, vagy rovidebb, ideiglenesen. Pl. ha hazad van, ugy mondjak, hogy do you live at/are you living at, de lskberben vagy valaki atmenetire staying.
A potatora szolo szon kivul is mind ismert/hasznalt angol teruleten is
Köszi a válaszokat!
8-as, ezen most jót nevettem! Gondolom a szürke öltönyös a skót! :D :D :D Viszont 03:40-nél amit mond, "Ciapaty", az lengyel szó, és pejoratív szleng a pakisztániakra.
https://www.youtube.com/watch?v=xVdn9GhwJgk
"Ciapaty, please don't break my heart.
Skócia egy kelta állam volt sokáig, és mindenki csak skótul tudott (ma a létező kelta nyelvek közül a walesit beszélik a legtöbben), viszont később Skócia és Anglia uniójából jött létre a ma is jól ismert Egyesült Királyság. Az angolok persze rájuk is ráerőszakolták az angol nyelvet, mint mindenkire a Britt-szigeteken.
Ma Skócia legnagyobb részén természetesen az angolt beszélik (pontosabban egy angol dialektust), viszont létezik még 2 skót nyelv, a skót gael (az eredeti skót kelta nyelv, amit pl. a régi skót királyságban is beszéltek, ma már elég kevés beszélik), és a scots (ez egy angol és a skót gael keverékéből létrejött germán nyelv, van aki elismeri mint önálló nyelv, de sokan ezt is csak egy dialektusnak tartják. Ez egyébként nagyon érdekes, ajánlom, hogy nézz utána és hallgass egy pár szöveget, meg fogsz lepődni;) ).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!