Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Nyelvek » Én vagyok zseni vagy mások...

Én vagyok zseni vagy mások nagyon buták?

Figyelt kérdés

Minden évben olvasni lehet, hogy a felsőoktatásban egy csomóan csak azért nem kapnak diplomát, mert nem tudtak nyelvvizsgát szerezni. Tavaly ez majdnem 12 ezer volt. Már a kormány külön diplomamentő programot is hirdetett a nyelvvizsgát tenni képteleneknek, de ez sem sokat segített. Egyik évben egy katonai főiskola végzős tisztjei közül bukott le több tucat azzal, hogy más ült be helyettük nyelvvizsgázni. És biztos, hogy ez csak a jéghegy csúcsa.

Nem értem, miért akkora agónia az másoknak, hogy 10-15 év alatt tűrhető szinten megtanuljanak egy-két nyelvet. Én a 80-as években tanultam oroszt a köz- és felsőoktatásban, és minden erőlködés vagy rákészülés nélkül középfokú nyelvvizsgát tettem. Az angolt már nagyrészt egyedül tanultam könyvekből, a Newsweek-ből, meg rövidhullámú rádióadásokból. 1-2 év múlva már teljesen megértettem a híreket, bármit el tudtam olvasni és 4 év múlva elsőre kényelmesen átmentem a Rigó utcai felsőfokú vizsgán. Azóta angol nyelvű értekezéssel mester fokozatot szereztem Amerikában, majd több nemzetközi szervezetnél dolgoztam. Akkor ez hogy van? Másnak miért nem megy?

[link]

2017. júl. 22. 13:05
1 2
 11/16 anonim ***** válasza:
49%

Imidzs felhuzas, Tok hulye matekbol, kemiabol, de felhuztak.

Na latod kerdezo. Nem vagy te zseni, hanem protekcioval atmentel atangyarguokon ahol tudni is kell. Na igen, meg mindig el a "nem az szamit mit tudsz, hanem kit ismersz ".

2017. júl. 23. 02:39
 12/16 anonim ***** válasza:
74%
Ha matekból hülye vagy akkor messze vagy a zsenitől. Jaaa, hogy jó volt az "imidzsed"? Gratula!
2017. júl. 23. 10:35
 13/16 A kérdező kommentje:
Ezek az utóbbi beszólogatások tényleg csak az írójuk butaságát, modern kifejezéssel szövegértési nehézségeit mutatják. Én nem azt írtam, hogy tökhülye voltam matekból és kémiából, hanem csak azt, hogy nem annyira jó mint a humán tárgyakból, és itt néha egy kissé felfelé húztak. Ez azt jelenti, hogy mondjuk 3-mas-4-es lettem volna nagyon objektív alapon, de megkaptam a 4-es-5-öst. Tehát nem megbuktam volna, csak nem lett volna olyan szép az összkép. Nyelvvizsga hasonlattal élve, azt azért megcsináltam volna ezekből a tárgyakból is, csak nehezebben. De nem lett volna szükségem "bizonyítványmentő programra".
2017. júl. 23. 21:56
 14/16 anonim ***** válasza:
100%

Aki azt mondja nem kell hozzá nyelvérzék az gyökér.

Én valószínűleg magyar szóbelin is képes lennék megbukni, mert szakbarbár vagyok, nem érdekelnek mások, az aktuális hírek, a politika.

A beszélőkém sem az igazi idegenek között, ezért nagyon passzív vagyok.

A nyelvizsgám is csak úgy sikerült, hogy a rigó utcai vizsgán voltam és ott nem kell párbeszédet megjátszani egy másik vizsgázóval (mint a másik helyen kellett).

És még hogy szóba került a hobbim (ami a szakmám is) és arról már tudtam kultúráltan, folyékonyan beszélni.

Nekem a matek fika volt a "dedó".

Igaz sikerült a nyelvvizsgám, de kellett hozzá szerencse...

Akiknek nem sikerül, azok nem biztos, hogy hülyék, lehet, hogy "nem érdekli" eléggé, nem gyakorolnak rendszeresen.

Ha annyira egoista lennék, mint egyes válaszolók, meg, mint a kérdező mondhatnám azt, hogy

akinek négyesnél rosszabb volt a matek az debil.

a matekos voltam

2017. júl. 23. 22:20
 15/16 anonim ***** válasza:
73%
nem vagy zseni, csak nagyképű
2017. júl. 24. 11:52
 16/16 anonim ***** válasza:
100%
14-es magadat cáfolod meg. Állításod szerint van nyelvvizsgád, de nincs nyelvérzéked. Ergo nem kell nyelvérzék a nyelvvizsgához, mert ha kéne akkor nem mentél volna át. Akármilyen úton módon, de a nyelvvizsgád megvan. Közben meg azt írod, hogy kell nyelvérzék a nyelvvizsgához. A hozzászólásod melyik részében nem mondtál akkor igazat?
2017. júl. 24. 12:19
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!