Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Nyelvek » Én vagyok zseni vagy mások...

Én vagyok zseni vagy mások nagyon buták?

Figyelt kérdés

Minden évben olvasni lehet, hogy a felsőoktatásban egy csomóan csak azért nem kapnak diplomát, mert nem tudtak nyelvvizsgát szerezni. Tavaly ez majdnem 12 ezer volt. Már a kormány külön diplomamentő programot is hirdetett a nyelvvizsgát tenni képteleneknek, de ez sem sokat segített. Egyik évben egy katonai főiskola végzős tisztjei közül bukott le több tucat azzal, hogy más ült be helyettük nyelvvizsgázni. És biztos, hogy ez csak a jéghegy csúcsa.

Nem értem, miért akkora agónia az másoknak, hogy 10-15 év alatt tűrhető szinten megtanuljanak egy-két nyelvet. Én a 80-as években tanultam oroszt a köz- és felsőoktatásban, és minden erőlködés vagy rákészülés nélkül középfokú nyelvvizsgát tettem. Az angolt már nagyrészt egyedül tanultam könyvekből, a Newsweek-ből, meg rövidhullámú rádióadásokból. 1-2 év múlva már teljesen megértettem a híreket, bármit el tudtam olvasni és 4 év múlva elsőre kényelmesen átmentem a Rigó utcai felsőfokú vizsgán. Azóta angol nyelvű értekezéssel mester fokozatot szereztem Amerikában, majd több nemzetközi szervezetnél dolgoztam. Akkor ez hogy van? Másnak miért nem megy?

[link]

2017. júl. 22. 13:05
1 2
 1/16 anonim ***** válasza:
87%
Valószínűleg neked az átlagosnál jobb a nyelvérzéked. De én is úgy gondolom, hogy aki nem tud letenni egy középfokút, az ne akarjon diplomát.
2017. júl. 22. 13:22
 2/16 anonim ***** válasza:
15%
Te tok zseni vagy! Gratula!
2017. júl. 22. 13:26
 3/16 anonim ***** válasza:
86%
Nem vagy zseni, és nem kell nagyképűsködni. Valószínűleg neked könnyebben megy a nyelvtanulás, mint az átlagnak, és/vagy te erre hegyezted ki magadat. Nekem csak alapfokúm van, viszont kiválóan dobolok, amit meg lehet te nem tudsz. Rózsika néninek lehet nincs nyelvvizsgája, de fejből tudja pl az összes sütemény receptjét és a matyóhímzés csínját-bínját. Mindenki tud valamit, de senki sem tud mindent. Apám latinul tudta az összes állat nevét, de azt nem, hogy mi a különbség a csőfogó és a kombinált fogó közt, pedig utóbbit könnyebb lett volna megtanulni, mint latinul.
2017. júl. 22. 13:29
 4/16 anonim ***** válasza:
57%

(ha képességről van szó egyeseknél, akkor) Képesség hiányát normális ember nem ostobázza le. Ez olyan, mintha Mozart röhögte volna ki az átlagembert zeneszerzési hiányosságai miatt.

Én nem törekszem emberi ismeretségekre, így nekem csak három jó ismerősöm van, akiken látom, hogy ez méltánytalanul nagy nehézséget okoz. Nem mondom azt, hogy meglátszana a bolygón, ha ők nem végezhetnék azt, amiben jók (az egyik egy nagyvállalat gazdasági vezető egyénisége, a másik meg egy másik cégnél műszaki középvezető), de náluk elgondolkodtató ez a kontraszt.

2017. júl. 22. 13:39
 5/16 anonim ***** válasza:
64%
A nyelvoktatás az iskolákban botrányos. Nálunk pl. mindenki különtanárhoz járt, aki nyelvvizsgázni akart. Én középiskolában letettem a két középfokút, + fősulin egy szakmait, de én okos vagyok, mindig kitűnő tanuló voltam. Nem mindenkinek jó a nyelvérzéke, és sokan lusták is hozzá, vagy utálnak nyelvet tanulni.
2017. júl. 22. 13:39
 6/16 anonim ***** válasza:
50%
Én is úgy gondolom, hogy feltehetőleg az átlagnál jobbak a nyelvtanulási képességeid, de talán kiemelkedő ambiciód is volt idegen nyelv elsajátítása iránt. Magam nálad vagy húsz évvel korábban tanultam idegen nyelveket iskolai közoktatás keretében, de nyelvvizsgát csak angolból tudtam letenni (amit viszont magán nyelvtanárnál tanultam középiskolás koromban). Orosz nyelvet még egyetemen is tanítottak nekünk, ennek ellenére közel 10 év tanulás után sem tudtam levizsgázni belőle. Annyi viszont talán tény, hogy már 30-40 évvel ezelőtt is a közoktatás keretében történő idegen nyelv oktatás minősíthetetlenül alacsony színvonalú volt. Nem igazán ismerem a jelen helyzetet, de ahol Hoffmann Rózsa volt az államtitkár, ott azért világszínvonalra nemigen lehet számítani ma sem.
2017. júl. 22. 13:45
 7/16 anonim ***** válasza:
62%
Mindenki jön itt a nyelvérzékkel. Egy középfokú nyelvvizsgához nem kell nyelvérzék, mert dedó. A nyelvérzék az, amikor öt nyelven tolmácsolsz az ENSZ közgyűlésén.
2017. júl. 22. 14:37
 8/16 anonim ***** válasza:
59%
Nem vagy zseni, de szerintem is úgy osztogatják, mint a cukrot
2017. júl. 22. 19:18
 9/16 anonim ***** válasza:
100%

Mindenki segg hülye vagy én vagyok zseni?

A középiskolában nulla tanulással végig 4-5-ös voltam matekból és az érettségi is 5-ös lett.

Na jó néhányszor korrepetáltam az osztálytársakat, az tanulásnak számít.

Viszont angolból zéró tanulással a nyelvvizsga közelében sem voltam. Gyakorlatilag egy mondatot nem tudtam. (Csak általánosban tanítotak 5 éven keresztül, középsuliban, egyetemen nem)

A diplommentő programban -360 órás- már heti pár órát tanultam és csak a 3. Nyelvvizsgám sikerült.

Kérdező te tanultál matekot középiskolában vagy hülye voltál és kellett tanulnod?

Hanyas voltál belőle?

2017. júl. 22. 20:04
 10/16 A kérdező kommentje:
Nem tudom, ki nullázott le több választ, nekem mindegyik tetszett. Válaszolva egyes kérdésekre, én jó tanuló voltam, de csak a humán tárgyakat szerettem, azokban penge voltam. A többiben (kémia, matek stb.) inkább kínlódtam, de mivel jó volt az imidzsem az iskolában, felhúztak azokból is. És persze sok területhez nagyon nem értek, de a nyelvek nem csak semmi nehézséget nem okoztak, de érdekelt is, hogy mit hogy mondanak, és szivacsként szívtam magamba.
2017. júl. 22. 20:51
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!