Az anyaországi magyarok tényleg ennyire nem tudnak különbséget tenni nyelvjárás és akcentus között?
Határon túli magyar vagyok.
Múlt héten felutaztam Pestre. Egy rendezvényen szóba elegyedtem egy illetővel, aki némi meglepődöttség kíséretében kérdezte meg, hogy magyar vagyok-e, magyar-e az anyanyelvem, mert hogy milyen furcsán beszélek.
Itt jegyezném meg, hogy sosem használok jövevényszavakat, nincsenek markáns kiejtésbéli eltéréseim, a választékosságra törekszem.
Nyilván érezte a beszédemen a tájszólást vagy nem is tudom, hogy mire érthette, mindenesetre jól megbántott.
"Az anyaországi magyarok tényleg ennyire nem tudnak különbséget tenni nyelvjárás és akcentus között?"
Tényleg nem. A magyarok többségének nincs olyan jó hallása és nem erre figyel. Itt nem alap, de főleg Budapesten nem alap, hogy valaki ismerjen nyelvjárásokat. Ha ilyet nem hall, akkor pedig nehéz megkülönböztetni a külföldiek akcentusától.
Én hobbi szinten foglalkoztam beszédtechnológiával, és nekem is el kellett gondolkodni, hogy mi a különbség nyelvjárás és akcentus között.
A magyar nyelvjárásoknál a magánhangzók tevődnek át(Á mint Elemér), és van néhány mássalhangzó, aminek a hosszúsága lényegesen megváltozik. Ami viszont közös az általam ismert magyar nyelvjárásokban, hogy az egyes hangok egymáshoz képesti időtartamának aránya nagyon hasonló(beszédtempó, de nem a hadarást értem, hanem azt, hogy a szavakban a magánhangzók és a mássalhangzók kiejtésének ideje milyen)
Ezen felül van méh néhány sajátosság, 'szöllő', 'szallag' és hasonló mássalhangzó változások.
Az akcentusra az jellemző, hogy valaki a saját nyelvéből kiejtést, beszédtempót, hangejtést, stb áthoz.
Mivel mindkettőben a legjobban eltérő az a hangok kiejtése, de főleg a magánhangzóké, ezért egy gyakorlatlan fül könnyen összekeveri.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!