A magyar nyelvre igaz az hogy úgy írjuk ahogy ejtjük?
Nem! - mert úgy írjuk:
"Legyenszives figyeljen rám!"
és így ejtjük:
"HÉ!!!"
Nagyrészt fonetikusan ír a magyar, igen, de egyébként elvileg egyetlen olyan nyelv sincs, amelyet 100% úgy írnak, ahogy ejtenek, hacsak nem az adott írásrendszer feltalálását, vagy reformját követő első néhány évtizedben, és ez esetben se biztos, hogy minden akcentusát lefedi valamiféle szabályszerűség által 100%-ban...
Hiszen minden nyelvnek a beszélt változata folyamatosan változik, de az írás nem feltétlen követi 100%-ban.
Nem szólva arról, hogy szinte minden nyelvnek minimum kettő akcentusa létezik, inkább több.
1óra 1perc 30 másodperctől tessék figyelni legalább 1-2 percen át.
Idézem:
"Otthon voltam, az is. Rövid T-t ejtek: "oThon" voltam. De oTT - az hosszú TT. Érthető? Tehát igyekszem [igyekszik a magyar anyanyelvű] LÁGYÍTANI beszédben. És ez a helyes, ez a szabályos, EZ A MAGYAROS. ÖSSZEOLVADÁS.
SŐT: olyan is előfordul [...] HA HÁROM MÁSSALHANGZÓ TALÁLKOZIK, AKKOR A KÖZÉPSŐT KIHAGYOM(!),
nem ejtem.
"Nem meg moN(d)Tam...?"
"N d T" van írva;
és CSAK mit ejtek?
NT-t(!)
[...]
"RöN(t)Gen"
[...]
rövidítek, lágyítok, hangzókiesés[...]"
A videó linkje:
https://www.youtube.com/watch?v=PES58FHYfyc
"Ozsváth Sándor_ A magyar beszéd és a magyar gondolkodásmód összefüggései"
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!