Mit jelent angolban a segédige + be?
szia, a be ugyanolyan ige, mint a többi, csak épp lét, tehát a magyar lenni ige megfelelő alakját jelenti segédigék után
pl.
can swim - tud úszni, úszhat / can be - lehet (tud lenni)
will swim - úszni fog / will be - lesz
stb.
Üdv! Köszi az első és második válaszolónak is, alapjában a could és a would zavar össze, mivel rengeteg helyen csak annyi van, hogy a can a could múlt ideje és akkor szokásos példák, hogy ("I could read when I was four.") Én sok angol sorozatot nézek angol felirattal, sok angolt olvasok, és alig találkozom ezzel, mindig valami mást takar a could.
(Future Continuous-ra gondoltam a will be + ingnél)
If you need some good advice you could ask Mr Phil to help you. (5P angolról néztem.)
Pl itt, nem úgy értelmezzük, hogy tudtam. Ahogy olvasgattam lehet lehetőség is, még engedély is. Aztán még láttam ilyet, hogy could be, itt már főleg összezavarodtam. Hogy lehet ilyen gyorsan felfogni hogy mit jelent? Ugyan az a wouldnál. Az is lehet feltételesség, múltban rendszeresség.
Szóval az lenne a kérdésem, hogyan lehet ezeket rendszerezni, megérteni?
Ez pont az a két ige, amit ezek az ökör angolok befobnak bármikor.
Nincs rá szabály.
Van szabály,csak nehéz elmondani a passive + igeidők miatt.
Egyrészt kell az igeidőket és passzívot ismerni,azaz mikor van létigére szükség és ez a modallal együtt hogy megy.
Másrészt,múltidejű alakba rakod a modalt,akkor többféle jelentést is adhat .Jelenthet valós múltat,másrészt meg jelenthet egyfajta udvarias kérést vagy kívánságot, a környezet és szerkezet segít.
"Remélem érthető a kérdés"
Nem. :P A #3as kommented csak még jobban összezavarja, mert ott csupa olyan példát hozol, amikben már nincs is "BE". Egyszer sem hallottunk olyan "segédige+be" példát, amiről kérdezel, így nem derül ki, melyik eset az, amit nem értesz.
Az remélem megvan, hogy a BE az is, are igék alapesete.
alapeset: be
aktív alakok: am, is, are
múlt (/feltételes) alakok: was, were
3. alak: been
Ha benne van a mondatban, akkor feltétlenül jelent valamit.
A következő opcióid vannak:
1. létige ("van")
2. passzív alak segédigéje: be + [ige]-ed
3. folyamatos alak segédigéje: be [ige]-ing
Azt is felteszem tudod már, hogy a segédigék halmozhatóak:
If you didn't save him, he COULD HAVE BEEN GETTING held prisoner all this time.
Ha nem mentetted volna meg, lehet, hogy mostanáig végig fogságban tartották volna. (lett volna tartva.)
feltételes can +Perfect have+Continous be+*asszív get
Felejtsd el ezt a hülyeséget, hogy, mondjuk a feltételes mód az a "would" ÉS a ""would BE". Nem. Ha ott van egy újabb ige/segédige, akkor annak valamilyen zerepe van - vagy akkor az a főige, vagy akkor egy második szerkezet is van a mondatban.
Próbálj meg konkrét példákat találni, amik még összezavarnak, és megmagyarázzuk, hogy a szerkezetek hogy állnak bennük össze.
"Szóval az lenne a kérdésem, hogyan lehet ezeket rendszerezni, megérteni?"
Azzal, hogy végigveszed a szabályokat és megtanulod őket sorban, nincs más kerülő út.
Menj be a könyvesboltba és keress egy jó tankönyvet vagy nyelvtani összefoglalót, amiben megtalálod ezeket sorban leírva. Van olyan tankönyv, ami "ömlesztettebb" és olvasmányokkal, feladatokkal keverve adja valamilyen elképzelt sorrendben, de ha máshol nem, a munkafüzetben azért nyelvtani témánként is sokszor rendszerezi. Vagy: leveszem a polcról pl. a PONS Nyelvtan sorozatot, lapozom végig fejezetenként is itt van sorban: A kijelentő mód. A felszólító mód. A személyes névmás. A felszólító mód. stb.
Ugyanígy végigmegy a témákon a Nemzeti Könyvkiadós "Angol nyelvtan" könyvem, csak kevesebb példával és gyakorlófeladat nélkül. Nagyon jó az English Grammar in Use sorozat, ha rövid szabálymagyarézat, sok gyakorlófeladat arányt akarsz. Tényleg csak a választás okozhat nehézséget.
Itt egy magyarázat arra, hogy mi a különbség a can, a could és a could have között: [link]
Az jobb oldalsó menüben találsz a would-ról (meg más szavakról) szóló leíráshoz is linkeket.
I would be him. Lennék ő.
I would have sex with ur mother. Szexelnék anyuddal.
I can swim. Tudok úszni.
I could swim. Tudnék úszni.
I could have run if i wasn't fat. Tudtam volna futni ha nem lennék kövér gecí.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!