Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Nyelvek » Mit jelent a "canon" kifejezés?

Mit jelent a "canon" kifejezés?

Figyelt kérdés

ez valami szleng?

egypár videóba láttam meg képeken is de nem találtam értelmes magyar fordítást

2017. jún. 25. 20:55
1 2
 1/15 anonim ***** válasza:
26%
ágyú
2017. jún. 25. 21:01
 2/15 Vree ***** válasza:
73%

A magyar nyelvben is létezik a "kanonikus" szó, mint azok a vallásos írások, amiket az egyház hivatalosnak, hitelesnek, a tanítása részének ismer el. A nem kanonikus írások léteznek, de nem részei a hivatalos tannak (kánon).

Irodalmi, filmes történetekben (van az angol "fiction" gyűjtőfogalomnak normális magyar megfelelője?:p) a kánon részei a hivatalos kiadványok, míg nem azok a rajongók által írt történetek (fanfiction) vagy a nem szankcionált jogsértő szezők történetei. Illetve az újrafeldolgozások is külön kánont alkotnak, mondjuk, van az eredeti regény kánonja, azrán az első filmes feldolgozásé, végül az új filmes feldolgozásé. Végezetül pedig megeshet, hogy a szerzők semmisnek nyilvánítanak bizonyos korábbi eseményeket vagy kiadványokat (retcon), így ezek megszűnhetnek kanonikusnak lenni.

2017. jún. 25. 21:09
 3/15 Vree ***** válasza:
59%

(#1es: az a cannon két Nnel :p)

Ha már megemlítettem amúgy:

a retcon (otólagos átírás, változtatás) a retroactive continuity rövidítése.

A retroactive (=visszamenőleges) jelentsét össze tudod rakni, hiszen ismered a "retró" és az "aktív" szavakat. :D

A continuity=kontinuitás=kb. eseménysor(ozat) kifejezés pedig kvázi a canon szinonimájaként használható.

2017. jún. 25. 21:18
 4/15 anonim ***** válasza:
73%

Az ágyú az "cannon".

A "canon" szót többrészes filmeknél, játékoknál, vagy könyveknél használják. Defínició szerint olyan bővítés, folytatás, befejezés, vagy kiegészítés az eredeti műhöz, amit az eredeti mű szerzője is jóváhagyott és elismert (tehát része a hivatalos történetnek).

2017. jún. 25. 21:38
 5/15 anonim ***** válasza:
63%

Jó példra erre pl amit most a Star Warssal művelt a Disney. Az eredeti trilógia után elég sok könyv és képregény folytatta a történetet, a Disney viszont úgy döntött, hogy másféleképp szeretné folytatni a sztorit.

Szóval gyakorlatilag az összes korábbi történetet nem hivatalossá minősítették, és az általuk készített folytatás a kánon, vagyis a hivatalos.

Lényegében a korábban megírt sztorik ugyanúgy léteznek, persze, de csak mint nem hivatalos érdekességek, hivatalosan pedig a Star Wars világába az tartozik bele, ahogy a jogtulajdonos, a Disney folytatja a történetet.

2017. jún. 25. 22:06
 6/15 Vree ***** válasza:
Bocsánat, 4-5 de tévedtek. Az általam adott definíció a pontos. A canon/kánonnak nem feltétele a "bővítés" és az először kiadott alkotás is része ( néha csak az) , nem csak a bővítések. Például ha csak egyetlen Harry Potter könyv létezne, akkor az abban szereplő események alkotnák a "kánon"t.
2017. jún. 25. 22:43
 7/15 anonim ***** válasza:

A Wikin olyan értelemben használják a canon-t, ahogy írtam. Már angol kifejezés is van rá, hogy "canonical", azaz elismerten része-e az eredeti cselekménynek. Ha nem, akkor az spinoff, fanfiction vagy más.

A "kánon" pedig többszólamú ének, semmi köze nincs a canon jelentéséhez.

2017. jún. 25. 22:45
 8/15 Vree ***** válasza:

sóhaj Jó, tessék fordítsunk.

[link]

"Canon (fiction): the conceptual material accepted as "official" in a fictional universe's fan base"

[link] _(fiction)

"In fiction, canon is the material accepted as officially part of the story in an individual universe of that story. It is often contrasted with, or used as the basis for, works of fan fiction."

EZ SZÓ SZERINT AZ ÉN ÁLLÍTÁSOM, szal ne idézgesd már, hogy a Wiki neked ad igazat, mert nem.

..."the alternative terms mythology, timeline, and continuity are often used"

Jéééé, ezt még említettem is, de jó fej vagyok :D

2017. jún. 26. 16:31
 9/15 Vree ***** válasza:

Ami pedig a kánojnt illeti:

[link]

kettő-nyull :p

2017. jún. 26. 16:32
 10/15 anonim ***** válasza:

A Wiki szerinti megfogalmazás:

"In fiction, canon is the material accepted as officially part of the story in an individual universe of that story. It is often contrasted with, or used as the basis for, works of fan fiction."

Az én defínicióm:

"Defínició szerint olyan bővítés, folytatás, befejezés, vagy kiegészítés az eredeti műhöz, amit az eredeti mű szerzője is jóváhagyott és elismert (tehát része a hivatalos történetnek)."

A kettő pedig egy és ugyanaz, ugyanis a Wiki szerint fordítottam. Talán előbb tanulj meg angolul, utána lehet trollkodni. A mínuszt pedig kaptad is.

2017. jún. 26. 20:22
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!