Puzsér Róbert szótárában mit jelent a "proli" szó? És úgy egyébként?
Ha figyeltél volna rá, tudhatnád, hogy szerinte a kultúra nélküli tömegembert jelenti, aki a saját jóléténél nem lát tovább. Társadalmi státusztól és anyagiaktól független a proliság, tehát egy kőgazdag ember is lehet proli. Tehát ha az életed fókuszában az anyagi javak hajkurászása áll, és azt gondolod, hogy csak ez az 1 életed van, és azt kell kimaxolni, és nem érzel felelősséget az össztársadalmi ügyek iránt, akkor proli vagy. Nyilván ezt senki sem vallja be magának, mégis az emberek legalább 80 százaléka ilyen.
Hagyományos, régi értelemben a munkásosztályt jelentette, de ilyen már nincs Magyarországon.
Puzsérról fogalmam sincs.
Alapvetően egy pejoratív (=lenéző) kifejezés olyan emberekre, akik műveletlenek, és nincsenek nagy céljaik se az életben.
Egy "tipikus" proli például koszos kanapén nézi az RTL klubot egy szál zsírfoltos trikóban, és közben ordít az asszonynak hogy hozzon már egy sört.
Amúgy a proletár szóból jön, ami a munkásosztályt jelenti (itt nem pejoratív).
Ha figyeltem volna, tudnám, de mivel nem tudom, megkérdeztem. Azt hittem, ezt mások is így csinálják.
Köszönöm a válaszokat.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!