Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Nyelvek » Dán / svéd / norvég mennyire...

Dán / svéd / norvég mennyire érti meg egymást?

Figyelt kérdés
Tudom, hogy ez a 3 nyelv nagyban hasonlít egymásra, de a hétköznapi életben mennyire értik meg egymást? Pl. a norvégnak van két változata is. És nem sértődik-e meg egy dán, ha mondjuk Dániában svédül szólok hozzá, feltételezve, hogy megért?
2010. máj. 16. 10:56
1 2
 11/14 anonim ***** válasza:

Megértik a norvégot is :) Vannak svéd nyelvkönyvek, elég sok, meg gyakorlásra alaklmas cuccok, hallgatási gyakorlatok, olyan, amit csak hallgatni és ismételni kell, és ilyen alapozó dolog, stbstb. a neten, hogyha szeretnéd, tudok küldeni, letöltöttem egy párat, mert ugye gondolkozok, hogy melyik nyelvet is tanuljam, de nem igazán tudok dönteni(svéd, norvég, dán, finn), nagyon dilemmázós vagyok, de még annál is jobban :D Tehát hogyha úgy gondolod, akkor írj, és küldök linkeket, ahonnan nagyon egyszerűen letöltheted az anyagokat :)

utolsó

2010. máj. 16. 22:31
 12/14 anonim ***** válasza:
100%

A svéd nem nehezebb a norvégnál és a dánnál. A dánnak nehezebb a kiejtése a hangjai miatt, a svédben a hangsúlyozás nehezebb, de ezek mind könnyű nyelvek, talán a norvég a legtriviálisabb, és mivel a norvég a középső, ezért a skandináv nyelveket érdemes a norvéggal kezdeni.

Egymás beszélt nyelvét gyakorlás nélkül alapesetben NEM értik. Viszont a tájékozottabb skandinávok majdnem mindig kapcsolatba kerülnek a másik két nyelvvel és eléggé hozzászoknak, úgyhogy egy tanultabb, műveltebb skandináv már jól érti a másik 2 nyelvet. A dán és a svéd beszédben alaphelyzetben nem érti egymást, a norvég (ő van középen) elboldogul velük. A gyakorlatban azonban ha egy svéd pl. elmegy Dániába, akkor hetek alatt beletanul a beszédbe. A szókincsük egy kicsit más, de pl. ha svéddel beszél egy dán, akkor úgy válogatja meg a szavait, hogy a svédben is meglévő szavakat használja, így közelíthetők egymáshoz a nyelvek. Végül, egy észak-dán nyelvjárás már egész közel van egy dél-svédhez (dialektus-kontinuum van). A bokmaal norvég egyébként lényegében 100-200 éve vált el a dántól, tehát majdnem ugyanaz a nyelv. Nynorsk-beszélő szemszögéből a dán olyan, mintha furcsa kiejtéssel Jókai magyarságával beszélne hozzád valaki. Dán szemmel a svéd viszont már olyan, mint neked egy csángó beszéd. Leírva viszont tökéletesen értik a másik szövegeit.

"Pl. a norvégnak van két változata is."

És mindkettőn belül számos dialektus, ráadásul a rádióban és a tévében az összes dialektust használják. Úgyhogy a norvégok füle nagyon rááll arra, hogy kicsit eltérő nyelveket kisillabizáljanak.

"És nem sértődik-e meg egy dán, ha mondjuk Dániában svédül szólok hozzá, feltételezve, hogy megért?"

Nem, mert ezek a népek nem utálják egymást, ez nem olyan, mintha Portugáliában megszólalsz spanyolul.

De udvarias, ha pl. egyből dánul köszönsz, és azzal kimutattad a jó szándékodat. Egyébként rájössz hamar arra, hogy milyen eltérések vannak a nyelvek között. Egy svéd szája Dániában hamar rááll egy dánosított svédre, ami aztán lassan átsiklik dánba.

2010. máj. 18. 01:33
 13/14 A kérdező kommentje:
Utolsónak: köszi szépen a részletes hozzászólást. Én azt szűrtem le belőle, hogy akkor tehát lényegében mindegy, milyen nyelven beszélsz, egy műveltebb skandináv meg fogja érteni. A legjobb az lenne, ha az angol nem franciásodott volna el, és most az is ezekhez lenne hasonló :))
2010. máj. 18. 22:32
 14/14 anonim ***** válasza:
Én beszéltem egy norvég lánnyal, és azt mondta, hogy nagyon sok mindent ért a svédből! A dánról nem beszélt.
2010. júl. 7. 00:24
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!