Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Nyelvek » Dán / svéd / norvég mennyire...

Dán / svéd / norvég mennyire érti meg egymást?

Figyelt kérdés
Tudom, hogy ez a 3 nyelv nagyban hasonlít egymásra, de a hétköznapi életben mennyire értik meg egymást? Pl. a norvégnak van két változata is. És nem sértődik-e meg egy dán, ha mondjuk Dániában svédül szólok hozzá, feltételezve, hogy megért?
2010. máj. 16. 10:56
1 2
 1/14 anonim ***** válasza:

Én kérdeztem már ezzel kapcsolatban, jött pár jó válasz:

http://www.gyakorikerdesek.hu/kultura-es-kozosseg__egyeb-ker..

2010. máj. 16. 11:02
 2/14 anonim ***** válasza:
egy haverom tanult svédül és azt mondta hogy egy dán ismerősével teljesen jól megértik egymást úgy hogy ő svédül mondja a dán meg dánul válaszol :)
2010. máj. 16. 11:47
 3/14 anonim ***** válasza:
Nemhiszem, hogy megsértődne :) De amúgy ott mindenki beszél angolul, tehát hogyha esetleg nem értené, és beszélsz angolul, akkoris meg fognak érteni. A dánok jobban értik a svédeket, mint a svédek a dánokat, mert olyan furán beszélnek a dánok, lenyelnek betűket, az r-eket németesen ejtik ki, stb. :D A svédben sokkal több "a" van, mint a másik kettőben, azokban az "e" van többségben. Írásban eléggé érthető mind a három kölcsönösen. A nynorsk annyira nem, mint a bokmål, az utóbbival nincs túl nagy probléma tudommal. A norvégban nagyon sok dialektus van, tehát lehetségesek olyan eltérések, hogy másképpen mondják ki, mint ahogyan azt a nyelvet tanuló ember megtanulta. Svédül tanulsz amúgy? :)
2010. máj. 16. 12:20
 4/14 anonim ***** válasza:

Elvileg a dánok értik legjobban a svédet és a norvégot, a norvég és a svéd kölcsönösen olyan 90%-ban érti meg egymást, viszont a norvégok kicsit jobban értik a dánokat mint a svédek a dánokat. Svéddel a bokmal norvégot lehet jól érteni.

Meg nem sértődik egyik se. De a dánt a legnehezebb érteni a másik 2 országnak.

2010. máj. 16. 14:18
 5/14 anonim ***** válasza:
Egyszer voltam egy nyelvészeti előadáson, amit egy svéd professzor tartott, nemzetközi közönségnek. Ő is azt mondta, hogy a 3 nyelv beszélői többé kevésbé megértik egymást, és szemléltetésül szóba elegyedett a dán hallgatókkal. :)
2010. máj. 16. 16:59
 6/14 A kérdező kommentje:

Köszi mindenkinek a válaszokat!

Norvégul tanultam egy időben (nem most volt :)), és majd szeretnék vmelyik skandináv országban dolgozni. Ha viszont már ott élek, jobban szeretnék az ő nyelvükön beszélni, mint angolul. És amúgy nem is gond, szeretek nyelvekkel foglalkozni.

Szóval ha mondjuk folytatom a norvégot, azzal jó vagyok Dániában is? Vagy ők meg fognak érteni, de én nem őket :))

2010. máj. 16. 18:47
 7/14 anonim ***** válasza:

Ők érteni fognak, de te sokkal nehezebben őket{amúgy jeg snakker ikke norsk vagy akármi ilyen, csak majd talán szerertnék valamelyiken megtanulni :D}...hogyha a norvég megy, akkor valószínűleg a dán is fog, nagyon nagyon hasonló a két nyelv, persze a dán kiejtése nehezebb, hallgass meg valami dán szöveget a neten...Esetleg - ha az anyagi helyzeted megengedi - beíratkozhatnál majd ott egy ilyen nyelvtanfolyamra. Azt tudod már, hogy pont Dániába szeretnél menni?

harmadik

2010. máj. 16. 19:10
 8/14 A kérdező kommentje:
Utolsónak: na ez az, ettől félek :) A nyelvtanfolyamokat nem szeretem, jobban szeretek a saját tempóm meg módszereim szerint tanulni nyelvet. Norvégiában gondolkoztam, Dánia úgy jött a képbe, hogy Norvégia ugyebár nem EU-tagállam, Dánia pedig az, lehet, hogy egyszerűbb lenne ott dolgozni. Na meg szebb is :)
2010. máj. 16. 20:09
 9/14 anonim ***** válasza:

Norvégia nagyon drága hely, és munkát találni sem egyszerű dolog, ilyen szempontból Dániában szinte 100%, hogy könnyebb. Svédországra nem gondoltál? :)

utolsó

2010. máj. 16. 20:27
 10/14 A kérdező kommentje:
Svédországtól hamar elment a kedvem, miután megtudtam, hogy a svéd nyelvben több ragozási osztály van :)) Na de ha megértik a norvégot ott is, miért ne.. Egyébként lehet, hogy ennek ellenére mégis svédül fogok tanulni, mert norvégból nem lehet nyelvvizsgázni :( Dán a kiejtés miatt kiesett. A baj, h norvégból van tananyagom meg szótáram, svédül meg semmi. Micsoda matthelyzet... és micsoda dilemmák :))
2010. máj. 16. 22:12
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!